Olcsóbb lesz bérelni az autót

FMH - Az új adótörvények visszaigényelhetővé teszik a lízingelt és bérelt személygépjárművek bérleti díjának általános forgalmi adóját. Ez a növekvő adóterheket kompenzálja, és növelheti a cégek autóbeszerzési kedvét.

Klecska Ernő

A magyarországi újautó-piacot a korábbi évekhez hasonlóan a cégautó- és flottavásárlások tartják életben. Tavaly 70, az idei év első 10 hónapjában pedig 73 százalék volt a vállalati autók aránya az újonnan üzembe helyezett gépjárművek között. Ez azt jelenti, hogy négy új gépkocsi közül három valamely vállalkozás vagy flottakezelő tulajdonába került. A magánvásárlások terén a recesszió kilátásai és a jelentős árfolyamgyengülés miatt a 2012-től bevezetésre kerülő alacsonyabb regisztrációs adóterhek ellenére sem várható növekedés.  Ezzel  szemben a céges gépjármű-beszerzésekkel kapcsolatban optimistán vélekednek a szakemberek.
A becslések szerint jövőre a megváltozott adószabályozás miatt az ügyfeleknek átlagosan a flottaautók 80 százaléka után kell majd több cégautóadót fizetniük, ugyanakkor 20 százalékuknál csökken ez az adóteher. Az összességében átlagosan 30 százalékkal növekvő cégautóadó mellett azonban jelentős könnyebbséget hoz, hogy az uniós szabályozás miatt módosított szabályozás értelmében levonhatóvá válik a bérelt személygépjárművek bérleti díjának 27 százalékra emelkedő általános forgalmi adója. 
  Az így megtakarított összeg ellensúlyozhatja, sőt meghaladhatja az emelkedő cégautóadó által generált pluszterheket, ezért jövő évtől tovább nő a bérleti konstrukció pénzügyi előnye a saját tulajdonú vagy hitelből finanszírozott gépjárműflottákéval szemben. Jakus László, a gépjármű- és flottaüzemeltető LeasePlan Hungária Zrt. pénzügyi igazgatója szerint a céges vásárlások növekedést mutatnak majd az elkövetkező időszakban. Az új szabályozás értelmében a bérlő sem a jármű beszerzési ára, sem annak bérleti díja után nem fizet áfát.
 Az új adószabályozás megkülönbözteti a magán- és az üzleti használatot, és dokumentált útnyilvántartást ír elő az üzleti használat arányának igazolására. A nyilvántartási kötelezettség miatt keletkezett adminisztrációs többletteher azonban bőven megtérül majd. A számítások szerint már 10-12 százalék üzleti használat képes ellensúlyozni az adóterhek és az árfolyamváltozás negatív hatását. Amennyiben ennél magasabb az igazolt üzleti használat aránya, akkor még több megtakarítás érhető el. Egy középkategóriás, 1599 köbcentis dízel személykocsi esetén a cégautót érintő adóváltozást és a forintgyengülést figyelembe véve 30 százalék üzleti használattal a havi költség 5 százalékkal csökken, 50 százalékos üzleti használatnál 10 százalékos megtakarítással számolhatunk. Ha 90 százalékban üzleti célra használják az autót, 18 százalékkal kevesebb költség merül  fel a bérlettel kapcsolatban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!