Tisztító: melyik legyen?

Kulcs - Csatornaberuházásra készül Kulcs önkormányzata. Az előkészítésnél tartanak: a folyamat talán legnagyobb kérdése, hogy a rácalmási vagy a dunaújvárosi szennyvíztisztítóra csatlakozzanak?

Körmendi Erzsébet

 Rácalmással közösen pályázott Kulcs szennyvízelvezetési és tisztítási beruházásának előkészítésére. Rácalmás szennyvíztisztítója úgy épült meg évtizedekkel ezelőtt, hogy ha  Kulcsnak is lehetősége lesz csatornázni, rácsatlakozhasson a műre. Most - illetve évek múlva - itt lenne az idő a szomszédos település szennyvízének befogadására, ám a tisztító elhasználódott, fejlesztésre szorul. A két település mégis  közösen pályázott a szennyvízelvezetés előkészítésére, mert Kulcson még nincs csatorna, Rácalmás pedig teljes körűvé tenné a kisváros  jelenleg 90 százalékos csatornázottságát.
- A megvalósíthatósági tanulmányt és  a költség-haszonelemzést készíttetjük jelenleg - mondja a kulcsi polgármester, Kiss Csaba.  A szomszéd kisváros tisztítója teljesen kihasznált,  fejlesztése nagy beruházás lenne.
 Építsenek új művet, merült fel. Csakhogy hamarosan már csak a Nagy-Dunába lehet beleengedni a tisztított szennyvizet. A rácalmási erre alkalmatlan: mellékág mellett van, csak  a természetvédelmi Nagyszigetet átvágva jutnának el a folyó főágáig. Felmerült a távolabbi Dunaújváros tisztítójának igénybevétele.
A közgyűlés  nem zárkózik el ettől a megoldástól. Pikóné Perjési Irén, a szolgáltató DVCSH Kft. ügyvezetője elmondta, a helyi mű 15 ezer köbméter szennyvizet tud befogadni, és most  csak 8 ezer köbméter érkezik, vagyis a kapacitás adott. A  beruházáshoz kapcsolódóan kiépülhetne Táborálláson is a csatorna, ami nem mellékes érv -  nemcsak a kulcsi omlásveszélyes partszakaszt mentesítené a talajba szivárogtatott vizektől, hanem a táborállásit is.
Rácalmás polgármestere, Schrick István azt mondta,  érthető dolog, ha a beruházás illetve az üzemeltetés vonatkozásában egyaránt a legolcsóbb megoldást kell választani. A  megvalósíthatósági tanulmány ismeretében döntenek majd, ám a maga részéről csak azt a variációt támogatja, ami kedvező a rácalmásiaknak is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!