Drogstratégia: az igényt kell csökkenteni!

Huszonöt éves jubileumát konferenciával köszöntötte csütörtökön a Ráckeresztúri Drogterápiás Otthon. Az elmúlt negyed évszázad története egyben a szemlélet alakulásának keresztmetszete.

Tihanyi Tamás

Bár a drogprobléma ma már jelen van   a köztudatban,  és a szakemberek is korszerű ismeretekkel rendelkeznek, mégsincs egységes szemléleti kerete a rászorultak kezelésének. A ráckeresztúri otthonban sokan beszéltek, közöttük volt Grezsa Ferenc, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet drogmegelőzési irodájának főosztályvezetője. 

- Melyek a honi drogstratégia alapvető irányai?

- Az egészség szemüvegén keresztül próbáljuk láttatni a kábítószer-fogyasztás problémáját. Olyan hangsúlyos szemléletváltást szorgalmazunk, amely az egészséget, mint értéket jeleníti meg a társadalom előtt. Meg kell erősíteni azokat, akik képesek szermentesen élni, s ez várhatóan olyan környezetet alakít ki a közösségekben, amely segíti azokat, akik erre egyelőre nem képesek. A szerhasználók, de még nem függők számára egyértelmű jelzést adunk arról, hogy kockázatot vállalnak. A függők felé pedig azt szeretnénk közvetíteni, hogy van remény a felépülésre. Itt, Ráckeresztúron ezzel kapcsolatban különösen hangsúlyos tapasztalatokat lehet szerezni.

- Sikerült jól beépíteni a készülő stratégia elemei közé azok véleményét, akik drogosok között dolgoznak?

- Abban a szakértői csoportban, amely megfogalmazta a kormányzati egyeztetés előtt álló anyagot, eleve a kábítószer-jelenség különböző pontjain dolgozók vettek részt.

- A BTK-ban milyen változások várhatóak?

- Az egy másik terület. A drogszakmai oldal a módosításhoz csak hozzászólhat.

- És mi annak a lényege?

- Az, hogy túlzottnak találtuk a bevezetni kívánt büntetési tételeket. Ígéretet kaptunk az igazságügyi minisztériumtól arra, hogy lesz enyhítés az eredeti elképzeléshez képest a fogyasztókra nézve. Összességében úgy látom, szigorodik a BTK, de megtartja az eddigi szabályozás alapjait.

- Képesek lépést tartani az újabb és újabb szerekkel?

- Ez a legnagyobb kihívás. Az, hogy mi minősül kábítószernek, attól függ, rákerül-e bizonyos listára. Az új szereknél csak nagyon apró kémiai változást idéznek elő, s akkor már az nem a listán lévő szer, a hatása viszont hasonló. Erre nézve is új szabályozás készült. Ennek lényege, hogy nem a konkrét szer kerül a listára, hanem annak a törzsképlete. Képzeljünk el egy karácsonyfát, amelyen kicserélnek egy díszt, s azzal egy másik karácsonyfa lesz. Ezt használják ki a kereskedők. Eddig a szabályozás az összes dísszel együtt nevesített egy kábítószert, most azonban a karácsonyfa maga lett tiltott függetlenül attól, milyen színű díszekkel aggatják tele.

- Ez jelentős előrelépés.

- Bizony az. De ha van emberi szükséglet a tudatmódosításra, bármilyen jó a szabályozás, a BTK, a fogyasztás utat tör magának. A drogra való igényt kell csökkenteni, főleg az ifjúság körében. De ezt még a világon sehol sem oldották meg. A megelőzéshez kell igen nagy erőket mozgósítani.

- Hogyan állunk drogügyben az adatok szerint?

- Valamivel rosszabb a kép, mint 2-3 évvel ezelőtt, de európai összehasonlításban ma még a közepesen nehéz helyzetű országok között vagyunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!