Megyei lett az építőipari nívódíj

Székesfehérvár - Fehérvár helyett most már megyeivé válik az építőipari nívódíj - jelentette be pénteken a három kamara és az Arév Baráti Kör Egyesület. A díjról most már nem a városi közgyűlés dönt.

Házi Péter

Az Arév Baráti Kör kezdeményezésére 2006-ban jött létre - önkormányzati rendelettel is alátámasztva - az Építőipari Nívódíj. Azóta többek között a volt Technika Háza, a Köfém hengermű épülete, a Budai úti református templom és a Táncház is részesült az elismerésben. A város rendelete 2010 végével hatályát vesztette, így tavaly nem is adták át az elismerést - idézte fel Szepes András, a megyei mérnöki kamara a díj előzményeit, amelynek létrejöttében Kiss József egykori ARÉV igazgatónak, a baráti kör elnökének volt oroszlánrésze.
A három kamara most úgy döntött, saját szervezésben immár megyeivé terjeszti ki az elismerést, így Fejér Megyei Építőipari Nívódíj néven új díjat alapítottak. Az okiratot ma Radetzky Jenő (kereskedelmi- és iparkamara), Németh László (építész kamara), Szepes András (mérnöki kamara) valamint Kiss József (Arév Baráti Kör) írta alá. Mint Radezky Jenő kiemelte, a díj megérett arra, hogy megyeivé alakuljon.
A kiírás szerint  nívódíjat az öt évnél régebben épült alkotások kaphatnak. Igyekeznek a kortárs épületeket elismerni, műemlékek esetében csak a felújítás minőségét értékelve, kiemelve adományozható a díj. Fontos, hogy nem csak épületek, hanem akár egy szép kialakítású közlekedési csomópont is elismerhető a díjjal. A javaslatokat a három kamarához lehet eljuttatni személyesen, faxon, elektronikus vagy papíros levélben, mégpedig április 16-áig. Az elismerést június 2-án, az Építők Napján adják majd át.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!