Lassú a PC?

2021.04.12. 09:31

Titokban a számítógépét kriptopénzek bányászására használhatják

Felhasználói beavatkozás nélkül terjed az a számítógépes vírus, amelyik kriptopénzeket bányászik a háttérben, amíg a gép gyanútlan tulajdonosa használja azt.

Forrás: Shutterstock

A PC World informatikai szakportál nyomán írta meg a Világgazdaság, hogy még tavaly decemberben kezdték el követni a Juniper Research szakemberei a Sysrv névre keresztelt botnetet (zombi számítógép hálózatot), amely

képes uralma alá hajtani a Windows vagy Linux alapú gépeket anélkül, hogy a tulajdonosnak ez feltűnne.

Sőt, a szakértők szerint még egy kriptobányász funkciót is kapott a rosszindulatú szoftver, amellyel képes volt előállítani a Monero nevű virtuális valutát.

A kiberbűnözők egy hónap leforgása alatt közel 1700 dollárt (fél millió forintot) zsákmányoltak, és ez az összeg azóta is naponta a nyolcadával gyarapszik.

Az ehhez hasonló hálózatok azért is különösen veszélyesek, mert ami képes kriptobányász-programot futtatni, az szinte biztosan telepíthet más káros dolgokat is. Emellett pedig értelemszerűen fogyasztja az erőforrások és az áram egy részét is.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!