Digitália

2024.05.28. 06:00

Mikroműanyagot találtak a férfiak heréjében: rontja a termékenységet

Tizenkétféle szennyezést találtak a tudósok, ott, ahol nagyon nem kéne lenniük. Közülük leggyakoribb a polietilén, ami műanyag zacskók és palackok alapanyaga.

MW

Forrás: Shutterstock

Mikroműanyagokat sajnos már számos helyen találtak, köztük például emberi tüdőben, vérben és méhlepényben. Ezek komoly kockázatot jelenthetnek. Most egy új, emberi és állati heréket vizsgáló tanulmány arról számol be, hogy az összes vizsgált szervben találtak mikroműanyagot.

Mikroplasztik jelenlétét mutatták ki a kutya és az emberi herében, és az Oxford Academic által közölt tanulmányban rámutattak a szennyezéssel való összefüggésre a here és a mellékhere csökkenő tömegével és a romló spermaszámmal.

Az Új-Mexikói Egyetem kutatói Xiaozhong John Yu professzor vezetésével tanulmányozzák a különféle környezeti tényezőknek az emberi reproduktív rendszerre gyakorolt hatását. Yu elmondta, hogy a nehézfémek, a növényvédő szerek és az endokrin rendszert károsító más vegyszerek mind szerepet játszanak a spermiumok számának és minőségének az elmúlt években világszerte tapasztalt csökkenésében.

A kutatók anonimizált emberi szöveteket – 2016-ban elhunyt, 16 és 88 év közötti férfiak heréjét – vizsgálták. A kutyaszövet ivartalanítást végző állatmenhelyektől és állatorvosi klinikáktól származott.

Kutyáknál a mikroműanyagok átlagos koncentrációja a hereszövetben 122,63 mikrogramm/g szövet volt (egy mikrogramm a gramm milliomod része). Az emberi szövetben az átlagos koncentráció 329,44 mikrogramm/gramm volt, ami közel háromszorosa a kutyáknál találtaknál.

„Kezdetben kételkedtem abban, hogy a mikroműanyagok behatolhatnak-e a reproduktív rendszerbe” – magyarázta Yu. „Amikor megkaptam a kutyákra vonatkozó eredményeket, meglepődtem. Még jobban meglepődtem, mikor megérkeztek az emberek adatai.”

Mind az emberi, mind a kutya szövetben a legelterjedtebb polimer a műanyag zacskók és palackok készítésére használt polietilén. Kutyáknál ezt követte a PVC, amelyet ipari, kommunális és háztartási vízvezeték-szerelésben és sok más területen használnak.

A PVC nagy mennyiségű vegyi részecskét bocsát ki, amely a spermiumok képződését zavarja meg, s károsítja az endokrin rendszert. A kutatók úgy vélik, hogy az emberek és a kutyák spermiumszámának csökkenése mögött azonos környezeti tényezők állnak.

Yu azt mondja, további kutatásokra van szükség annak kiderítésére, hogy a mikroműanyagok miként befolyásolják a herék spermatermelését, és hozzáteszi:

„Nem akarjuk ijeszteni az embereket ezzel a vizsgálattal, viszont tudományos adatokat akarunk szolgáltatni, és felhívni a figyelmet arra, hogy a mikroműanyagok már nem csak körülöttünk, hanem bennünk is vannak. Kivédhetjük ezen szennyező anyagok hatásait, ha megváltoztatjuk életmódunkat és jelenlegi gyakorlatainkat.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!