Digitália

2024.07.13. 06:00

Gyermekkórház vált zsarolóvírus áldozatává

A chicagói Ann & Robert H. Lurie Gyermekkórház nemrégiben zsarolóvírus támadás áldozatává vált, amelynek következtében 791 000 ember személyes adatai kerültek veszélybe. A támadás a kórház hálózatát és adatbázisait célozta meg, és komoly fennakadásokat okozott az intézmény működésében.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: Valery Brozhinsky

A zsarolóvírus, amely behatolt a kórház rendszerébe, titkosította a fájlokat, így megakadályozta a hozzáférést az életmentő orvosi információkhoz és a betegek adataihoz – írja a Securityweek alapján a G Data. Az elkövetők váltságdíjat követeltek a titkosított adatok visszaállításáért cserébe, ami súlyos anyagi terhet rótt a kórházra, nem beszélve a támadás által okozott reputációs kárról.

Az ilyen jellegű támadások különösen veszélyesek az egészségügyi szektorban, mivel az orvosi adatok és rendszerek hozzáférhetősége létfontosságú a betegek megfelelő ellátásának biztosításához. A Lurie Gyermekkórház azonnal elkezdte az incidenskezelési folyamatokat, együttműködésben kiberbiztonsági szakértőkkel és a hatóságokkal a támadás kivizsgálása és az adatok helyreállítása érdekében.

A kórház képviselői kijelentették, hogy prioritásként kezelik a betegadatok védelmét és a rendszer helyreállítását.

A pácienseket és érintetteket értesítették az adatvédelmi incidensről, és tanácsokat adtak a lehetséges következmények elkerülésére, beleértve a hitel- és identitásvédelmi lépéseket.

Szélesebb körű hatások

Ez a támadás rávilágít az egészségügyi szektor kiberbiztonsági sebezhetőségeire. Az elmúlt években számos hasonló incidens történt, ami arra ösztönözte az intézményeket, hogy erősítsék meg védelmi rendszereiket, és növeljék a kiberbiztonsági tudatosságot.

Az ilyen támadásoknak komoly következményei lehetnek nemcsak az érintett intézményekre, hanem a betegek személyes és egészségügyi adataira is, amelyek gyakran rendkívül érzékenyek, és értékesek a kiberbűnözők számára. A zsarolóvírus támadások ráadásul komoly anyagi és működési károkat is okozhatnak, ami hosszú távon is éreztetheti hatását.

Megelőzés és védekezés

A kiberbiztonsági szakértők hangsúlyozzák, hogy a megelőzés a legjobb védekezés. Rendszeres adatmentések, erős tűzfalak, vírusirtó programok és alkalmazottak oktatása – ezek mind hozzájárulhatnak a hasonló támadások megelőzéséhez. Az incidens rávilágít arra, hogy az egészségügyi szektor szereplőinek folyamatosan fejleszteniük kell biztonsági protokolljaikat, hogy lépést tartsanak a gyorsan változó kiberfenyegetésekkel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!