Életmód

2015.07.23. 14:17

Világ a víz alatt

Fehérvár - A búvársport igen sokszínű az ember élete során, az életkorhoz alkalmazkodóan folyamatosan űzhető , változatos technikai sportág.

Káldor András

A búvársport az ember élete során, az életkorhoz alkalmazkodóan folyamatosan űzhető , változatos technikai sportág. Az úszás képezi az alapját valamennyi búvársportnak, a szabadidős és a versenysportoknak egyaránt.

A sokszínűséget jellemzi az a tény, hogy a búvársporthoz tartozik az uszodában rendezhető uszonyos úszás, a víz alatti hoki, a víz alatti rögbi, a víz alatti lövészet, a nyílt vizekben zajló tájékozódási búvárúszás, a szabadidős búvárkodás, valamint mindkét körülmények között űzhető apnea (szabadtüdős merülés) is. Természetesen megkülönböztetjük egymástól a versenysportot és a szabadidős tevékenységet. A búvársport szakágai közül a legnépszerűbb az uszonyos úszás. Búvárúszásban a legfontosabb felszerelési eszköz az uszony, amelynek segítségével a versenyzők lényegesen gyorsabban haladnak a vízben, mint a klasszikus úszók.

Ha túl gyenge, vagy túl erős a szél, a sárkány nem repül, jobbára csak idegesen csapkod Fotó: Illusztráció

A sportolók napjainkban már kizárólag a gyorsabb úszást biztosító delfin lábtempót a lábaikat összezárva, együtt mozgatva használják. Ehhez a speciális mozgáshoz lett kifejlesztve az úgynevezett delfinuszony, amely alakjáról kapta a nevét. A nagyméretű uszonylapon két uszonyfej van rögzítve, tehát a versenyző mindkét lábát egyszerre használja a mozgatására, eltérően a klasszikus búváruszonyoktól, ahol mindkét lábon egy-egy külön uszony van. Mérete nincs korlátozva. A levegővételhez a felszíni úszásnál légző csövet (hossza: 48 cm) használnak. Búvárúszásnál a légző cső helyett légző automatával felszerelt, sűrített levegővel feltöltött búvárpalackot használnak, kivéve az 50 m-es búvárúszást, amelyet egy levegővétellel teljesítenek a versenyzők. Úszásfajták és a versenytávok: felszíni úszás (50, 100, 200, 400, 800, 1500, 4 × 100, 4 × 200 méter), búvárúszás (50, 100, 400, 800 méter), uszonyos gyorsúszás (50, 100, 200 méter)

A tájékozódási búvárúszó versenyek szabad vizekben, különböző, a versenyszabályzatban meghatározott távokon kerülnek megrendezésre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!