Az őzek bárhol megjelenhetnek

2 órája

Indul a párzási időszak, óvatosan az utakon!

Az Országos Magyar Vadászkamara és az Országos Magyar Vadászati Védegylet arra figyelmeztet, hogy a következő egy hónapban a szokottnál is figyelmesebben kell közlekedniük az autósoknak, ugyanis megkezdődött az őzek párzása.

Feol.hu

Az őzek párzási időszaka nagyjából augusztus közepéig tart

Forrás: Hazai Vadfotós Egylet

Fotó: Hogya István

A párzás időszak során az őzbakok kergetik a sutákat vagy a konkurenciaharc miatt egymást. Ilyenkor a szokásosnál aktívabbak, nagyobb területen mozognak – akár napközben is. Lévén hazánk legnagyobb egyedszámú és legelterjedtebb nagyvadfajáról van szó, gyakorlatilag az egész ország területén számíthatunk őzk felbukkanásukra a közutakon, ami fokozott balesetveszélyt jelent az autósokra nézve. A párzási időszak körülbelül július második felétől augusztus közepéig tart.

Statisztikai adatok szerint az évi mintegy 7400 nagyvadelütésnek 78 százalékában gázolnak őzet, a balesetek nagyrésze az üzekedés alatti időszakban történik. Arra kérik ezért a gépkocsivezetőket, hogy a következő hetekben fokozott óvatossággal vezessenek! Rossz látási viszonyok esetén vagy rosszul belátható útszakaszon közlekedjenek lassabban a megengedett sebességnél! Az őz nem jár egyedül: ha egy átszaladt előttünk, szinte biztosan másik is követi, legyenek óvatosak! Amennyiben a vadelütés elkerülhetetlen, vészfékezzenek és készüljenek fel az ütközésre, de semmiképp se rántsák félre a kormányt, nehogy letérjenek az útról vagy átsodródjanak a szemközti sávba!

A vadveszélyt jelző közlekedési táblák ebben az időszakban nem nyújtanak elegendő támpontot a vezetőknek a vad várható felbukkanása tekintetében, hiszen az őzek nem a megszokott rutinjuknak megfelelően mozognak a területen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában