Ercsi

2016.03.02. 20:41

Csepegtet az öntöző

Ercsi– Izraeli fejlesztés, magyar ajándék: 500 négyzetméteren csepegtető öntözéssel alakítanak ki közösségi felhasználású kertet a kisvárosban.

Kocsis Noémi

A legjobbkor érkezett ez az ajándék, mert bevételt jelentő és a közfoglalkoztatottaknak munkát adó termelőtevékenységet végezni amúgy is terve volt a helyi önkormányzatnak – mondta el Győri Máté polgármester tegnap délután a helyszínen, egy jelenleg mér üres, közel 500 négyzetméteres területnél.

Itt a fagyok múltával 90 ember bevonásával megkezdődhet a kertkialakítás, melyet az az öntözőberendezés szolgál majd ki, amelyet egy szigetszentmiklósi öntözéstechnikai cég ajándékozott a településnek. Az új rendszerrel lakossági felhasználásra termelnének zöldségeket, ezzel oldanák meg a település virágosítását és az önkormányzati fenntartású intézményi konyhákat is az itt termelt zöldfélékkel látnák el.

Az eseményre invitált Ilan Mor, Izrael állam magyarországi nagykövete elmondta: olyan emberek tudják majd leginkább élvezni a rend

szer hatásait, akik családjuknak szeretnének egészséges zöldséget termeszteni, gazdaságosan. Az öntözőberendezés ugyanis a növények gyökeréhez juttatja a szükséges vízmennyiséget, s nagyobb terméshozamok is várhatóak amellett, hogy a gyökérzóna alatti rétegekből nem oldódik ki a talajban lévő nitrát, mint a hagyományos öntözésnél. Segíteni az embereknek, hogy segítsenek magukon, ez a fő cél – összegezte mondandóját a nagykövet az eseményen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!