Összeszokottság és csapatszellem

2024.06.15. 08:00

Csatárgondokkal küzdenek a svájciak, a végjátékban jobbak a magyarok

A magyar labdarúgó-válogatott a svájci csapat ellen kezdi meg a szereplését a németországi Európa-bajnokságon. Marco Rossi csapatának szombati ellenfele a tavalyi Eb-selejtezőkön gyengén szerepelt, a szövetségi kapitány Murat Yakint rengeteg kritika érte. A kontinenstorna előtt a főleg támadóposztokon gyengélkedő svájciak a stabil védelmükre és a minőségi játékosokból álló középpályájukra támaszkodva nehezíthetik meg a magyar csapat dolgát az A-csoport első meccsén.

MW

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya (j) és Szoboszlai Dominik

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A realitások talaján maradva a magyar válogatott a házigazda Németország ellen inkább esélytelennek tűnik, Skócia ellen pedig inkább esélyesek, és itt van a mai, kiszámíthatatlan Svájc elleni első meccs Kölnben, amely döntően befolyásolhatja Marco Rossi csapatának továbbjutási esélyeit – írta meg a Magyar Nemzet. Svájc a 2014-es világbajnokságtól kezdve a legutóbbi öt világverseny mindegyikén továbbjutott a csoportjából, a legjobban a 2021-ben megrendezett Eb-n szerepelt, amelyen a negyeddöntőig menetelt.

A svájci játékosok a katari labdarúgó-világbajnokság G csoportjában játszott Szerbia-Svájc mérkőzés végén
Fotó: Georgi Licovszki / Forrás: MTI/EPA

Rutinos csapat

Ezt követően nevezték ki szövetségi kapitánynak Murat Yakint, aki a 2022-es vb-re annak is köszönhetően jutott ki a válogatottal, hogy az általa előre beígért csokival motivált Észak-Írország hősies 0-0-t játszott az olaszokkal. Yakin végül hálája jeléül 9,3 kilónyi táblacsokit küldött Belfastba – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról. A katari vb-n Yakin továbbjuttatta a válogatottat a csoportból, majd a nyolcaddöntőben 6-1-es pofonba szaladt bele Portugália ellen. Az Eb-selejtezőkön Svájc könnyebb csoportot aligha kaphatott volna (Románia, Izrael, Koszovó, Fehéroroszország és Andorra volt az ellenfél), ám kis híján elvérzett Yakin válogatottja, s végül a veretlen Románia mögött megcsípte a második helyet

A németországi torna több svájci sztár pályafutásában az utolsó világverseny lehet, hiszen Yann Sommer 35, Fabian Schär 32, Granit Xhaka 31, Xherdan Shaqiri 32 éves. A rutinos, sok csatát megélt játékosok mellett a svájci csapat két erőssége a Mancheste City középhátvédje Manuel Akanji és a Bundesligát veretlenül megnyerő Leverkusen középpályása, Granit Xhaka, akik a legtöbb időt töltötték a pályán az Eb-selejtezők során. A rivális legnagyobb problémája a magyarok elleni meccs előtt főleg a támadósorban van.

A végjátékban gyengébbek

A térdszalagszakadása után áprilisban visszatért középcsatár, a Monacó támadójának Breel Embolo játéka erősen kérdéses egy újabb sérülés miatt.

Nincs más olyan csatárunk, mint Breel, aki a testi erejével vissza tudja szorítani az ellenfeleket. Sajnos nem tudjuk klónozni

– panaszkodott Yakin a felkészülési meccsek után. A svájciak legeredményesebb játékosa az angol bajnokságból kiesett Burnley támadója volt, Zeki Amdouni hat gól szerzett a selejtezőkön. A kameruni születésű középcsatár nélkül a gólszerzéssel többször is meggyűlt a baja a svájci csapatnak, amelynek másik problémája a meccsek befejezésével van, ugyanis a tíz Eb-selejtezőjéből négyszer vesztett úgy pontokat, hogy az utolsó tíz percben kapott gólt. 

Ebből a szempontból a magyarok több értékes tapasztalatot szereztek korábban, hiszen Rossi csapata a hajrában tudott pontot menteni Litvániában és Bulgáriában is – olvasható az Origón. Svájc viszont a problémák ellenére is erősebb kerettel rendelkezik, a magyaroknak ezt az összeszokottságukkal és a csapatszellemmel kell ellensúlyozniuk. A szombati ellenfél három évvel ezelőtt ráadásul az előző Eb nyolcaddöntőjében 11-esekkel kiejtették az akkor világbajnok franciákat is, majd a nyolc között csak 11-esekkel maradtak alul a spanyolokkal szemben. A magyar-svájci összecsapás 15 órakor kezdődik Kölnben, melynek játékvezetője az idei Bajnokok Ligája-döntő bírója, a szlovén Slavko Vincic lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában