Szombati színes hírek

2024.06.15. 09:30

Megérkezett az Eb-re a horvátok legismertebb és legszexibb szurkolója

Friss hírek a labdarúgó-Európa-bajnokságról.

MW

Forrás: knolldoll@instagram

Megérkezett az Eb-re a horvátok legismertebb és legszexibb szurkolója

A horvát fociválogatott szombaton Spanyolország ellen kezdi meg Eb-szereplését, és természetesen a piros-fehér kockás mezes csapat legismertebb szurkolója, Ivana Köll is ott lesz a berlini stadionban. A 20min beszámolója szerint a korábbi szépségkirálynő az ötcsillagos Adlon luxusszállodában szállt meg, ám úgy tűnik, nincs mindennel megelégedve, ugyanis a közösségi oldalán panaszkodott.

Rengeteg pénzt kifizetni Berlin legjobb szállodájáért, ahol régi stílusúak a szobák, nem működik a klíma, a fitneszterem és az uszoda pedig még épül. Nem ajánlanám senkinek

– osztotta meg véleményét hárommilliós követőtáborával Knöll.

A németek sikere a legnagyobb különbségű győzelem volt nyitó összecsapáson

Skócia az elmúlt hét évtized legsúlyosabb vereségét szenvedte el világversenyen, amióta az 1954-es világbajnokságon 7-0-ra kikapott Uruguaytól – írta az IFFHS annak kapcsán, hogy a skót válogatott 5-1-re alulmaradt a házigazda Németországgal szemben a labdarúgó Európa-bajnokság pénteki, müncheni nyitómérkőzésén, a magyar érdekeltségű A csoportban.

Skót szurkoló
Fotó: Ariel Schalit / Forrás: MTI/AP

A futball történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet szombati összefoglalójában emlékeztetett rá, hogy Skócia hasonló súlyos veresége legutóbb az a 0-6 volt, amely 2003 novemberében érte Eb-selejtezőn Hollandiától. Öt gólt pedig péntekig utoljára 2012 májusában kapott azon a barátságos mérkőzésen, amelyet az Egyesült Államokkal vívott, s amelynek a vége szintén 5-1 lett a floridai Jacksonville-ben.

A németek 5-1-es sikere a kontinenstornák történetében a legnagyobb különbségű győzelem volt nyitó összecsapáson. Több találat csupán egyetlen Eb-nyitányon esett: 1960-ban, a párizsi Parc des Princes stadionban, a Franciaország-Jugoszlávia találkozón (4-5).

FÜLLKRUG, Niclas
A német Niclas Füllkrug (j2) csapattársaival
Fotó: Szilágyi Anna / Forrás: MTI/EPA

Florian Wirtz és Jamal Musiala a német válogatott történetének két legfiatalabb Eb-gólszerzője lett (21 év és 42 naposan, illetve 21 év és 109 naposan), miközben a házigazdák a vb-ket és Eb-ket tekintve 24 év óta az eddigi legidősebb csapattal kezdtek: a Münchenben pályára lépett csapat átlagéletkora 29 év 22 nap volt (2000 júniusában a Románia elleni Eb-meccsen ugyanez az adat 30 év 86 nap volt).

Az IFFHS kimutatása szerint a holland Wesley Sneijder (2008 és 2012) után a skót Callum McGregor lett a második olyan játékos, aki két különböző Eb-n is (a mostani előtt 2020-ban) a születésnapján lépett pályára.

Korábbi vízilabdázó lesz a magyar válogatott mérkőzéseinek szakkommentátora Spanyolországban

Egedi Gábor, a CN Catalunya női vízilabda-szakosztályának vezetője lesz a szakkommentátora a magyar labdarúgó-válogatott első két Európa-bajnoki mérkőzésének a legnépszerűbb spanyol sportnapilap, a Marca rádiójának barcelonai stúdiójában.

Szakembert kerestek, de annak ellenére, hogy nem tartom magam futballspecialistának, elfogadtam a meghívást, amit megtisztelőnek tartok

– nyilatkozta szombaton az MTI-nek a korábbi magyar bajnok vízilabdázó, aki Németországban, Franciaországban, illetve Spanyolországban is profiskodott.

Az Európa-bajnokságon részt vevő magyar válogatott edzése
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Egedi Gábor meglepődött ugyan a felkérésen, de ezt egyfajta pozitív visszajelzésnek fogta fel. Nem ismeretlen számára a futballközeg, hiszen már két éve a spanyol első osztályú bajnokságot, a La Ligát közvetítő magyar televíziós társaság helyszíni riportre.

Úgy látszik, hogy azt, amit az elmúlt időszakban a stadionokban, az interjúhelyszíneken csináltam - a barcelonai Nou Camptól, a madridi Santiago Bernabéu Stadionig - nem volt csapnivaló. Ettől függetlenül tudom, hogy még rengeteget kell tanulnom, de úgy látszik, szépen lassan hiteles lettem és befogadott a spanyol futballközeg

– magyarázta, és mindjárt egy példával is szolgált.

A Radio Marca kilencven százalékban labdarúgással foglalkozik, ezért a hallgatói rendkívül hozzáértőek, ha futballról van szó. Egedi Gábortól azt várják, hogy hozza közelebb, ismertesse meg jobban a magyar válogatottat a hallgatókkal.

Ugyan nem ismerem személyesen a játékosokat és a stábot, viszont képben vagyok a csapatot illetően. Az eredményekkel, a válogatott játékrendszerével, a futballisták statisztikáival ugyanúgy, ahogyan az ellenfelek sem okoznak problémát. A Marco Rossi vezette hat év mesébe illő történet, aminek - meggyőződésem szerint - még messze nincs vége. Rajtam nem múlik majd, hogy itt, Spanyolországban is legyenek rajongói a magyar válogatottnak

– ígérte a vízilabdás szakember, aki hozzátette, továbbjutást vár az Eb-csoportból a magyaroktól.

Egedi tizenhárom éve él Barcelonában. Elmondása szerint Spanyolország második legnépesebb városában nem lehet spanyol válogatott mezbe öltözött embereket látni.

Elhunyt a montenegrói labdarúgó-válogatott 26 éves kapusa

Huszonhat éves korában elhunyt Matija Sarkic, a montenegrói labdarúgó-válogatott és az angol Millwall FC kapusa.

A kilencszeres válogatott játékos halálának okát klubja és a montenegrói szövetség sem közölte, és a Vijesti című napilap is csak annyit írt honlapján, hogy Sarkic rosszul lett, majd budvai lakásában meghalt.

Leicester City v Millwall - Sky Bet Championship
Matija Sarkic
Fotó: - / Forrás: AFP

Az Angliában született Sarkic a belga RSC Anderlecht utánpótlásában nevelkedett, majd a Wigan, az Aston Villa, a Livingston, a Wolverhampton, a Birmingham, a Shrewsbury, a Millwall és a Stoke City kapuját is védte. A Millwallhoz tavaly augusztusban igazolt.

A montenegrói válogatottban 2019-ben mutatkozott be, a Vijesti szerint tíz nappal ezelőtt mindenkit lenyűgözött a Belgium ellen 2-0-ra elveszített barátságos mérkőzésen bemutatott védéseivel.

Egy repülőjárat jelentős késése miatt idegeskednek az utazó magyar drukkerek

A Wizz Air ma délelőtti járata Dortmundba nem tudott elindulni Budapestről, és ez jelentős feszültséget okozott a labdarúgó-Eb-re utazó szurkolók között. A magyar válogatott első csoportmérkőzésén 15 órakor Kölnben lép pályára, kérdés, befutnak-e a drukkerek – írja a Magyar Nemzet.

A közösségi médiában lévő kommentek szerint attól félnek, hogy nem érnek oda a magyar–svájci meccsre Kölnbe.

Aircraft Taking Off
A Wizz Air  járata Dortmundba nem tudott elindulni Budapestről
Forrás: AFP

A történtek után a Wizz Air 10.16-kor a következő közleményt adta ki:

„A Wizz Air a mai napon Budapestről négy, Debrecenből egy szurkolói járatot indított Kölnbe a labdarúgó-Európa-bajnokság mai mérkőzésére. A repülőgépek hajnalban, a tervezett időben elindultak, és már meg is érkeztek a célállomásra. A légitársaság ma délelőtti, menetrend szerinti, Dortmundba tartó járata a nemzetközi légi közlekedési kapacitáshiányok miatt azonban csak késve tud elindulni, így azok a meccsre tartó utasok, aki a szurkolói járat helyett erre váltottak jegyet, a menetrendhez képest késve érkeznek Dortmundba. A Wizz Air munkatársai, ahogy mindig, úgy most is mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető legkisebb késéssel érjenek oda az utasok a célállomásra, és a meccsre tartók mielőbb folytatni tudják útjukat Kölnbe is, hogy személyesen szurkolhassanak a magyar csapat sikeréért. A légitársaság a dortmundi menetrend szerinti járatával kapcsolatos kellemetlenségek miatt elnézést kér.”

Kitört a futball-láz Kölnben

A házigazda német labdarúgó-válogatott Skócia felett aratott müncheni 5-1-es győzelmével az Európa-bajnokság egyes mérkőzéseinek szintén otthont adó Kölnben is kitört a futball-láz a torna péntek esti nyitómeccse során.

A Rajna partján található Heumarkt téren, a kölni Dómtól alig néhány száz méternyi távolságban kialakított szurkolói zónában pénteken 21 órakor a szervezőknek ki kellett tenniük a megtelt táblát, a többezer négyzetméteres terület ugyanis zsúfolásig megtelt, javarészt német szurkolókkal.

A környező éttermekben és sörözőkben szintén többezres tömeg gyűlt össze, így aki nem jutott be a szurkolói zónába, és nem tudta az ott kihelyezett három óriáskivetítőn követni a meccset, az a közeli vendéglátóegységeket és az ottani televízókat választotta. A németek mellett svájci, skót és magyar szurkolók is jelen voltak, ez a négy csapat szerepel az A csoportban, és szombaton 15 órától a magyar-svájci összecsapást rendezik meg Kölnben.

Public View Of Germany V Scotland In Cologne
Több ezer német futballrajongó és skót futballrajongó gyűlt össze Tanzbrunnenben, hogy megtekintsék a Németország–Skócia nyitómérkőzést Kölnben
Fotó: Ying Tang / Forrás: AFP

A lefújás után a kölni belváros utcáin örömittasan dalolva, német zászlókat lobogtatva vonultak végig a házigazda szurkolói, a közelben közlekedő autósok pedig folyamatosan dudaszóval köszöntötték az ünneplő tömeget.

A német válogatottnak tehát az első céljait, így a nyitómérkőzés megnyerését és a futball-láz megteremtését sikerült elérnie, legalábbis a kölni jelenetek erre utalnak. A németek jövő szerdán a magyarokkal játszanak Stuttgartban.

Szurkolók rohantak be a pályára Ronaldóék edzésén

Roberto Martinez együttese ugyan csak jövő kedden mutatkozik be a foci-Eb-n, de már most javában készülnek a megmérettetésre. A pénteki nyilvános edzésen fieszta hangulat várta Ronaldoékat, ugyanis csaknem nyolcezer lelkes rajongó látogatott ki - írja az Origo

Portugal Public Training Session And Press Conference - UEFA EURO 2024
Egy szurkoló Cristiano Ronaldóval fényképezkedik, miután berohant a pályára Portugália nyilvános edzésén
Fotó: Hesham Elsherif / Forrás:  AFP

Azonban 

a tréning kissé kaotikussá vált és hamar félbeszakadt, ugyanis egy tucatnyi szurkoló berohant a pályára, akik közös fotó reményében megrohamozták a játékosokat.

 A biztonsági személyzet próbálta uralni a helyzetet, ugyanis a legtöbb szurkolót sikerült távol tartaniuk a portugál játékosoktól, de az egyik drukkernek sikerült a hatodik Eb-jére készülő Ronaldo közelébe férkőznie, és a nyakába ugrott. Az ötszörös aranylabdás klasszist valósággal megdöbbentette a jelenet.

Az Origo teljes cikke ITT olvasható el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában