Mélyen kell a zsebbe nyúlni

2024.06.15. 10:24

Horror árak: ezekkel a költségekkel kell számolniuk az Eb-re kiutazó szurkolóknak

Az Eb-kalandnak egyedül nekivágni nem olcsó mulatság, hát még ha egy kisebb család utazik ki, hiszen akkor már könnyen milliós költsége lehet egyetlen meccs megtekintésének is.

MW

Szurkolók a német csapat játékát nézik az egyik éjszakai negyedben

Forrás: AFP

Fotó: Andreas Arnold

A június 14-től július 14-ig tartó torna küzdelmeit nem túl távoli országban, hanem Németországban rendezik. Összesen tíz német városban zajlanak majd a mérkőzések, egész pontosan Berlin, Dortmund, Düsseldorf, Frankfurt, Gelsenkirchen, Hamburg, Lipcse, München, Köln és Stuttgart ad otthont a tornának. 

Germany v Scotland: Group A - UEFA EURO 2024
Forrás: AFP

Brutális jegyárak a feketepiacon

Horribilis jegyárak várnak a későn ébredőkre. A Viagogo jegyértékesítő platform információi szerint óriási meglepetésre

olyan országból vásárolták fel a legtöbb jegyet, amely nem is képviselteti magát a 24 csapatos labdarúgó-Eb-n.

Összesen 134 országban értékesítettek jegyeket, az eladott belépők 27 százalékát pedig az Egyesült Államokból vásárolták fel. Ez egyébként a legtöbb, ugyanis még a házigazda németek is csak a jegyek 25 százalékához jutottak hozzá. Szintén népszerűek voltak a jegyek Kanadában, ahol a Viagogo információi szerint a harmadik legtöbb belépőt adták el az Európa-bajnokságra a világ összes országa közül. 

A szállások árai is az egekbe szöktek

A szállás esetén is jobban járt az, aki időben kezdett el keresgélni vagy ismerősnél tudott szállást találni. A Mandiner beszámolója szerint a szállásfoglalási oldalakon, például a Booking.com-on

már extra felárat kell fizetni azért, ha egy-egy mérkőzés közelében akarunk megszállni.

Mivel az olcsó szállások jobbára elfogytak, így a legegyszerűbb helyek alapára is már 2-3-szorosára nőtt, vagyis egyetlen éjszakára akár 50-60 ezer forintot is elkérhetnek. Az igényekből picit leadva olcsó szálláslehetőséget nyújthat a kemping, amiből Németországban több mint kétezer (!) található. Ennek csupán az a hátránya, hogy ezek általában nincsenek túl közel a városokhoz.

Súlyos büntetéssel járhat a hamis mezben szurkolás

A német hatóságok nagyon komolyan fogják venni az országban hatályos hamisítás elleni törvényt, így csúnyán megütheti a bokáját, akinél hamisított mezt találnak – hívja fel a figyelmet az Origo. 

A jogszabály szerint ugyanis hamis holmit nemcsak árusítani, de birtokolni is bűncselekménynek minősül. Így

akár 4 ezer fontba (!), vagyis mintegy 1,8 millió forintba is kerülhet a szabálysértés a felelőtlenül viselkedő drukkernek.

Germany v Scotland: Group A - UEFA EURO 2024
Nem olcsó a sör a foci-Eb-n
Fotó: - / Forrás: AFP

Talán a lefontosabb kérdés: mennyibe kerül a sör?

Németországban egy korsó világos Bitburger sör 6,50 euróba kerül a stadionokban, ami magyar szemmel nézve mindenképpen borsos ár, ugyanis átszámítva több mint 2500 forint – írja a Magyar Nemzet. Érdekesség, ahol nem csapolva adják a sört, ott pluszban még két eurót felszámolnak az üvegbetét díjára is. Ha megéheznénk, a hagyományos német kolbász, vagyis a Bratwurst, ugyancsak 6,5 euró, a Currywurst már 7,5, és ha sült krumplival kérjük, akkor 11 euró. Persze ha kiadósabb ételre vágyunk, a Footballfancast oldalán megtalálható, hogy mire lehet számítani az éttermekben – írja az Origo.

Stuttgartban és Kölnben már 5 ezer forintért meglehet ebédelni, de egy középkategóriás étteremben is 22 500 forintból kijöhet két fő. Egy korsó sör átlagosan 1400 forintba kerül, persze szupermarketben vásárolva olcsóbban is kapható. A lap beszámolója szerint azonban az élelmiszerek és a cigaretta ára (3000 forint) Stuttgartban valamivel drágább, mint Kölnben.

Mindent összevetve, ha most szeretnénk jegyet venni, szállást találni és kiutazni az Eb-re, akkor legolcsóbban is 100-200 ezer forintra jönne ki az utazási költség, míg a felső határ gyakorlatilag a csillagos ég.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában