Van hova előrelépni

2024.06.15. 14:27

Sokat tettek a mieink az egyenlítésért, de Svájcé volt a csattanó

Nem sikerült a pontszerzés. Magyarország a labdarúgó Európa-bajnokság A-csoportjának második meccsén kétgólos hátrányba került Svájc ellen, s ugyan a 60. perc után úgy tűnt, az egyenlítés is sikerülhet, végül a rivális be tudta vinni a kegyelemdöfést.

Kvanduk Bence

A vereség ellenére is együtt énekelték a mieink a szurkolókkal a himnuszt

Fotó: Mirkó István

Labdarúgó Európa-bajnokság
A-csoport, 1. forduló
MAGYARORSZÁG–SVÁJC 1–3 (0–2)
Köln, RheinEnergieStadion, 41 676 néző. Vezette: Slavko Vincic (szlovén).
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Lang (Bolla, a szünetben), Orban, Szalai A. (Dárdai, 79.) – Fiola, Nagy Á. (Kleinheisler, 67.), Schäfer, Kerkez (Ádám, 79.) – Sallai, Szoboszlai – Varga B. Szövetségi kapitány: Marco Rossi.
SVÁJC: Sommer – Schar, Akanji, Rodriguez – Widmer (Stergiou, 68.), Xhaka, Freuler (Sierro, 86.), Ndoye (Rieder, 86.) – Aebischer, Duah (Amdouni, 68.), Vargas (Embolo, 74.). Szövetségi kapitány: Murat Yakin.
Gólszerző: Varga B. (66.), ill. Duah (14.), Aebischer (45.), Embolo (90+3.).

ÖSSZEFOGLALÓ

Nem kezdődött jól a magyar válogatott számára a Svájc elleni Európa-bajnoki mérkőzés. A rivális jobban pörgött, s már a 12. percben megszerezte a vezetést Duah találatával, aki egy nagyszerű labdát kapott mélységből, s elhelyezte azt a hálóban a kirohanó Gulácsi mellett.

Ezt követően megzavarodtak a mieink, s a középpályán simán átrohantak a svájciak. Az első félidőt végig irányították is így, a magyar együttes játékában nem volt benne a gól. A szünet előtt aztán kihasználta Aebischer, hogy senki nem támadta le, s egy igazítás után 17 méterről a bal alsóba tekert. Gulácsi tehetetlen volt a takarásból érkező labdánál.

A szünetben egyet változtatott Marco Rossi. Az első gólnál beragadó Lang helyére Bolla érkezett, hogy a támadásainknak a jobb oldalon is adjon egy kis lendületet. Ahogy haladt előre az idő, a svájciak kezdtek is elfogyni erőben, s egyre veszélyesebb támadásokat vezettek Kerkezék. A bal szélső beadásából Varga remek helyzetből fejelhetett a 64. percben, s ekkor ugyan még hibázott, nem kellett sokat várni már a szépítésre sem. Egy balról érkező Szoboszlai beadásra robbant be az ötös hosszú sarkánál, s egy csukafejessel bevette Sommer kapuját.

Magyarország – Svájc
Varga Barnabás szépített
Fotó: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

A találat visszaadta a hitet, s egyre nagyobb nyomást helyezett a magyar válogatott az ellenfelére, míg a svájci játékosok folyamatosan görcsöt kaptak, úgy tűnt, teljesen elkészültek az erejükkel. Marco Rossi lapot is kért 19-re, s Kerkez helyére Ádámot küldte be. Ez azonban nem jött be. Az egyre jobban kinyíló magyar védelemmel szemben Embolo le tudta zárni a meccset. Sommer kirúgását Orbán fejelte a támadó elé, aki elegánsan átemelte a kiszolgáltatott Gulácsit. Így a mieinknek nem osztottak pontot az első fordulóban.

Orbán Viktor: Most már győzni kell!

Kár érte – állapította meg a közösségi oldalán a miniszterelnök a magyar labdarúgó-válogatott első Európa-bajnoki mérkőzése után.

„Most már győzni kell!” – posztolta Orbán Viktor, utalva a nemzeti tizenegy előtt álló másik két csoportmeccsre Németország és Skócia ellen.

PERCRŐL PERCRE

Köszöntjük kedves olvasóinkat! Meglátjuk, mire megy egymással Magyarország és Svájc az A-csoport második mérkőzésén.

90+7. perc: Vége a mérkőzésnek! Köszönjük a figyelmüket!

90+3. perc: Itt a vége! Egy svájci kapuskirúgást Orban Embolo elé fejelte, aki ugyan elvesztette útközben a sípcsontvédőjét, átemelte Gulácsin a labdát. 1–3

90+1. perc: Fiolától szereztek labdát a svájciak, végig robogtak a pályán Amdouni eltolta Gulácsi mellett is a labdát, de Dárdai a gólvonalról kirúgta az éles szögből leadott lövését.

90. perc: Gulácsi védett óriásit a jobb oldali szögletet követő rövidre érkező csúsztatásnál.

88. perc: Sárga lap! Fiolának kellett megállítania bármilyen eszközzel a svájci támadást.

86. perc: Kettős csere svájci oldalon! Sierro és Rieder érkezett Freuler és Ndoye helyére.

79. perc: Kettős csere a mieinknél! Kerkez és Szalai Attila helyén Ádám és Dárdai folytatja.

74. perc: Csere Svájcnál. Vargast Embolo váltotta.

73. perc: Kerkez robogott el a bal oldalon, majd laposan centerezett, de Sommer elcsípte a labdát Varga előtt.

70. perc: Sárga lap! Szalai Attila lépett be elkésve.

68. perc: Cserélnek a svájciak is. Duah és Widmer helyén Amdouni és Stergiou folytatja.

67. perc: Csere magyar oldalon. Nagy Ádámot Kleinheisler váltja.

66. perc: GÓÓÓÓÓÓL! Szépít a magyar válogatott! Szoboszlai balról érkező beadását Varga Barnabás jutatta egy csukafejessel a hálóba! 1–2

64. perc: Hatalmas helyzet marad ki! Kerkez csodás beadását Varga Barnabás fejelte teljesen üresen mellé.

63. perc: Az 50 ezer fő befogadására képes stadionban 41 676 szurkoló nézi a meccset.

62. perc: Varga mellett csúszott el a védője, de Varga teljesen tisztán csúnyán fölé durrantott. Les miatt már fújt a játékvezető.

59. perc: Sárga lap! Freuler rántotta le Szoboszlait.

54. perc: Egyre közelebb a harmadik gólhoz Svájc, de Vargas lövését is fogta Gulácsi.

48. perc: Újabb remek labdát kapott Duah, amit ballal tekert a rövid, jobb alsó irányába 15 méterről, Gulácsi védett.

47. perc: Szalai vesztette el a labdát a magyar tizenhatoson belül, de a Duahnak visszakészített labdát a támadó a blokkba durrantotta.

46. perc: Folytatódik a mérkőzés. A szünetben változtatott Marco Rossi, Lang helyére Bolla érkezett.

45+3. perc: Vége az első félidőnek!

45. perc: Nőtt a hátrány! Nem támadták le a mieink Aebischert, aki 18 méterről a tehetetlen Gulácsi kapujába tekert. A labda a bal alsóban kötött ki. 0–2

40. perc: Szoboszlai szabadrúgását Orban bólintotta Sommer kezébe.

Magyarország – Svájc
Yann Sommer könnyedén fogta Orban kísérletét
Fotó: JAVIER SORIANO / AFP

37. perc: Levegőhöz sem jutnak szinte a mieink. Közel 70 százalékban a svájciaknál a labda, s minden magyar kísérletnek gyorsan véget vetnek.

Magyarország – Svájc
Fennakadt Szoboszlai az elé felhúzott akadályon
Fotó: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

 

20. perc: Gulácsinak kellett óriásit védenie, miután Kerkez szinte gólpasszt adott Vargasnak.

12. perc: Vezet Svájc! Duah lépett ki egy parádés mélységi indítással, és gurított Gulácsi kapujába. Lang lába lógott be, így nem les. 0–1

10. perc: Fiola robogott el a jobb szélen, egy visszacsel után Sallai elé tálalt, aki 20 méterről fölé vágta a labdát.

5. perc: Sárga lap! Widmer lépett oda durván.

3. perc: Aebischer kapott remek labdát, de Szalai Attila visszaérve blokkolt, de a svájci támadó lesre lépett a passz pillanatában.

1. perc: Kezdődik a mérkőzés! A mieink fehér, Svájc piros mezben a pályán. A labdát a magyar válogatott indította útjára.

14:54 – Érkeznek a csapatok

A két kezdő tizenegy már felsétált a pályára! Hamarosan kezdünk!

14:49 – A lelátón is nagy csata várható

Magyarország – Svájc
A magyar rajongók már készen állnak
Fotó: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP
Magyarország – Svájc
A svájciak sem akarnak lemaradni
Fotó: Angelos TZORTZINIS / AFP

14:36 – Szárnyalásra kész a szurkolótábor is

Korda György örökbecsűje, a Reptér is felharsant a kölni stadionban.

14:32 – Egy iksz is teljesen rendben lenne

Mészáros Ferenc, huszonegyszeres válogatott csatár szerint lépcsőzetesen felépítheti a csoportból való továbbjutást a magyar labdarúgó-válogatott akkor is, ha döntetlennel kezd, hiszen a svájciaknak is jó kerete van. A siker Szoboszlai Dominik teljesítményétől fog függeni, ő a mérleg nyelve – tette hozzá. Bővebben ITT!

14:23 – A repülőjárat csúszása okozott feszültséget

A Wizz Air ma délelőtti járata Dortmundba nem tudott elindulni Budapestről, és ez jelentős feszültséget okozott a labdarúgó-Eb-re utazó szurkolók között. A magyar válogatott első csoportmérkőzésén 15 órakor Kölnben lép pályára, kérdés, befutnak-e addig a drukkerek. Bővebben ITT!

14:21 – Gyűlölettel támadja a svájci sajtó a magyar rajongókat

Az összecsapás előtt a svájci sajtó egészen elképesztő gyűlölettel arról ír, hogy a magyar szurkolói csoport, Carpathian Brigade ultráitól tartani kell, mivel egész Európában rettegnek tőlük. A Blick szélsőségesnek, sőt egyenesen náciknak nevezte azokat a magyar drukkereket, akik szervezett formában utaztak el a németországi kontinenstornára. Bővebben ITT!

14:19 – Csatárgondokkal küzd Svájc

A németországi torna több svájci sztár pályafutásában az utolsó világverseny lehet, hiszen Yann Sommer 35, Fabian Schär 32, Granit Xhaka 31, Xherdan Shaqiri 32 éves. A rutinos, sok csatát megélt játékosok mellett a svájci csapat két erőssége a Manchester City középhátvédje, Manuel Akanji és a Bundesligát veretlenül megnyerő Leverkusen középpályása, Granit Xhaka, akik a legtöbb időt töltötték a pályán az Eb-selejtezők során. A rivális legnagyobb problémája a magyarok elleni meccs előtt főleg a támadósorban van. Bővebben ITT!

14:16 – Az egész nap során fantasztikus a hangulat Kölnben

Elképesztő tömeg Kölnben! A mérkőzés előtt több ezer magyar drukker gyűlt össze a német város utcáin a Carpathian Brigade szurkolói csoport vezetésével.

14:06 – Felrobbant a stadion

Elképesztő a hangulat a kölni stadionban. A magyar szurkolók hangja orkánként söpört végig a pályán már abban a pillanatban, amikor Gulácsi Péter és Dibusz Dénes kifutott melegíteni. Marco Rossi pedig döntött, az első meccsen Gulácsi kezd majd a kapuban.

Magyarország – Svájc
Minden készen áll az első magyar Eb-meccsre
Fotó: Stu Forster/Getty Images

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában