Megszegték az UEFA szabályait

2024.06.18. 11:00

Ha igaz, ha nem: román botrány Putyin miatt

A labdarúgó-Európa-bajnokság E csoportjában Románia három góllal ütötte ki az esélyesebbnek vélt Ukrajna válogatottját, de a találkozó után mégsem a mérkőzésről esett a legtöbb szó. A meccsen ugyanis állítólag Vlagyimir Putyin nevét skandálták a román szurkolók. A románok cáfolnak, de a botrány valószínűleg így is rájuk ég.

MW

A román válogatott szurkolói állítólag az orosz elnök nevét skandálták

Forrás: AFP

Fotó: Sven Hoppe

A 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság E csoportjának nyitómérkőzésén Ukrajna meglepetésre kiütéses, 3–0-s vereséget szenvedett Romániától a müncheni Allianz Arenában – írta meg az Origo. A himnuszok alatt az ukrán játékosok mindannyian a kék-sárga nemzeti zászlójukba burkolóztak. Ezzel is üzentek az orosz–ukrán háborúban a harctéren levő, a hazájukat védő honfitársaiknak.

Romania v Ukraine - EURO 2024
Az ukrán játékosok mindannyian a kék-sárga nemzeti zászlójukba burkolóztak
Fotó: Mahmut Serdar / Forrás: AFP

Putyin nevét skandálták?

Sőt, az ukránok elhozták Münchenbe és kiállították az oroszok által lerombolt harkivi stadion lelátójának egy darabját, hogy ezzel is emlékeztessék a világot a háború borzalmaira – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról. A Bayern München otthonában 61 ezren foglaltak helyet a lelátókon, és a románok hozzávetőleg kétszer annyian voltak, és egy felettébb ízléstelen reakcióval reagáltak az ukránok tiszteletadására: az orosz elnök, Vlagyimir Putyin nevét skandálták a lelátókon.

Az angol The Mirror emlékeztet rá, hogy a román szurkolók viselkedésükkel megszegték az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szabályait. Ám a román sajtó azt állítja, a közösségi médiában terjedő videó manipulált, a készítője megváltoztatta a hangsávot – olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

Feljelentették őket

A történések annak tükrében is felháborítóak lehetnek, mivel a román szurkolók kemény magjának jelentős része nem jutott be a mérkőzésre, a rendőrség többeket őrizetbe vett. A Casual Romania nevű csoport a Facebook-oldalán tiltakozott, mert mint kiderült, ez a román hatóságok feljelentésének a következménye

Furcsa, hogy miután a románok a selejtezőcsoportjuk veretlen mérleggel történő megnyerésével kijutottak a németországi kontinenstornára és egy káprázatos teljesítménnyel indították a tornát, a szurkolóik mégis ilyen ízléstelenségre vetemedtek.

Lunyin a bűnbak

Az ukránok elleni mérkőzésen pedig minden bejött nekik: a 29. percben Lunyin, az ukránok kapusa eladta a labdát, Nicolae Stanciu pedig 21 méterről, állítgatás nélkül, jobbal a jobb felső sarokba bombázta a labdát. A második félidő elején Razvan Marin lövését is bevédte Lunyint, ezért érthető módon mérkőzés után bocsánatot kért a társaktól.

Labdarúgó-Európa-bajnokság, 1. forduló, E csoport

Románia–Ukrajna 3-0 (1-0)
gól: Stanciu (29.), R. Marin (53.), Dragus (57.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában