Southgate lovaggá ütését sem pártolják

2024.07.12. 07:30

A britek többsége nem akar rendkívüli munkaszüneti napot, ha az angol válogatott megnyeri az Eb-döntőt

A csütörtökön ismertetett legfrissebb felmérés szerint a britek többsége akkor sem ragaszkodik rendkívüli munkaszüneti nap kihirdetéséhez, ha az angol labdarúgó-válogatott megnyeri a németországi Európa-bajnokság vasárnapi döntőjét, és Gareth Southgate szövetségi kapitány lovagi rangra emelését sem pártolja.

MW

Az angol szurkolók a döntőbe való bejutást ünneplik

Forrás: AFP

Fotó: Jürgen Fromme

Anglia a spanyolokkal mérkőzik az Európa-bajnoki címért a vasárnap 21 órakor kezdődő berlini döntőben, miután a szerdai dortmundi elődöntőben Harry Kane és Ollie Watkins góljával 2–1-re legyőzte a holland válogatottat.

A washingtoni NATO-csúcsértekezleten tartózkodó Sir Keir Starmer brit miniszterelnököt a kíséretében lévő újságírók megkérdezték, hogy angol győzelem esetére a kormány elrendel-e rendkívüli szabadnapot, de Starmer kitérően csak annyit válaszolt, hogy nem akarja „elkiabálni” a csapat szerencséjét.

NATO Summit In Washington DC Final Day
Keir Starmer, Nagy-Britannia miniszterelnöke sajtótájékoztatón a NATO-csúcstalálkozó utolsó napján Washington DC-ben
Fotó: Jakub Porzycki / Forrás: AFP

A legnagyobb brit közvélemény- és piackutató hálózat, a YouGov által csütörtök este ismertetett, 3957 brit állampolgár bevonásával elvégzett felmérés résztvevőinek 19 százaléka mondta azt, hogy örülne, ha Anglia győzelme esetén országos munkaszüneti napot hirdetne ki a kormány, további 20 százalék ezt csak Angliában tartaná indokoltnak.

A válaszadók 51 százaléka ugyanakkor annak a véleményének adott hangot, hogy akkor sem szükséges rendkívüli munkaszünet kihirdetése, ha az angol válogatott megnyeri a vasárnapi Eb-döntőt.

Az átlagon belül éles választóvonalak húzódnak az egyes korcsoportok között. A 18–24 év közötti korosztályon belül 29 százalék országos, 26 százalék angliai munkaszünetet szeretne az angol válogatott győzelme esetén, és csak 32 százalék volt azon a véleményen, hogy Anglia Európa-bajnoki címe sem indokolná a soron kívüli szabadnapot.

A 65 év felettiek 73 százaléka szerint viszont nem szükséges külön munkaszüneti napot tartani angol győzelem esetén sem, és ebben a korcsoportban mindössze 8, illetve 10 százalék tartaná helyénvalónak, ha a brit kormány országos vagy angliai munkaszünettel ünnepelné Anglia Eb-diadalát.

Netherlands v England: Semi-Final - UEFA EURO 2024
Southgate lovaggá ütését sem pártolják a britek
Forrás: AFP

Arra a kérdésre, hogy Gareth Southgate szövetségi kapitányt III. Károly király az angol labdarúgósportért tett eddigi szolgálataiért a sir előnév viselésére jogosító lovagi rangra emelje-e, 18 százalék válaszolt igennel; további 15 százalék ezt csak az angol válogatott győzelme esetén pártolná.

A válaszadók 43 százaléka ugyanakkor nem tartja szükségesnek, hogy az uralkodó lovaggá üsse a válogatott trénerét.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában