Hogyan tovább?

18 órája

Folytatja? Southgate keserű beismerése az angol válogatottról (videó)

A spanyol fociválogatott története során negyedik alkalommal nyerte meg a labdarúgó-Európa-bajnokságot, miután a berlini döntőben 2–1-re legyőzte Angliát. Az angoloknak csupán az a kétes dicsőség maradt, hogy ők lettek az elsők, akik egymás után két Eb-döntőt elvesztettek. Az angol válogatott szövetségi kapitánya, Gareth Southgate sportszerűen elismerte, hogy Spanyolország jobb volt a fináléban, de a jövőjét firtató kérdésre kitérő választ adott.

MW

Gareth Southgate angol szövetségi kapitány a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság döntőjében játszott Spanyolország-Anglia mérkőzésen a berlini Olimpiai Stadionban 2024. július 14-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Filip Singer

Anglia egy hajrában bekapott góllal 2–1-re kikapott Spanyolországtól a labdarúgó-Európa-bajnokság vasárnap este lejátszott döntőjében – írta meg a Magyar Nemzet. A mérkőzést követően a brit uralkodó, III. Károly is megfogalmazta gondolatait: az angol király szerint Gareth Southgate, az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya és stábja emelt fővel térhet haza a németországi Európa-bajnokságról.

Az angol király gratulált

Pocsék első után kiváló második félidőt hozott az Európa-bajnokság döntője. Spanyolország szerzett vezetés Nico Williams révén, Anglia Cole Palmer góljával egyenlített, majd egy másik csere, Oyarzabal a 84. percben rúgta be a győztes gólt. Spanyolország 2–1-re győzött, méghozzá megérdemelten, az Eb legjobb csapata nyerte a finálét. A berlini döntőt követően III. Károly király személyesen Gareth Southgate-nek címezte üzenetét, amiben az angol uralkodó hangsúlyozta: mindazok, akik bármilyen szintű sportesemény részesei, tudják, hogy milyen kétségbeejtő érzés egy ilyen eredmény, amikor oly közel volt a trófea.

– Ők – jóllehet gratulálunk Spanyolországnak – velem együtt szívből jövő rokonszenvüknek adnak kifejezést – fogalmaz a szövetségi kapitánynak küldött vasárnap éjjeli üzenetében a 75 esztendős brit uralkodó

III. KÁROLY
III. Károly brit király
Fotó: Emmanuel Dunand / Forrás: MTI/EPA/AFP pool

Az angol király szerint az angol nemzeti csapatra még sok diadal vár a jövőben, s arra kérte Southgate-et, „legyen tudatában annak, hogy nagyszerű vívmány volt már a bejutás is az Európa-bajnokság döntőjébe, és erre az egész nemzet büszke”. Az angolok szövetségi kapitánya rögtön az elvesztett Európa-bajnoki döntő után hosszabb interjút adott a pályán, ahol a jövőjével kapcsolatban is kapott kérdéseket.

Fáradt angolok

A mérkőzés első tíz percében egyértelműen a spanyolok játszottak fölényben. Az angolok csak nyomozták a labdát, és bár a spanyolok vezető gólja után sikerült egyenlíteniük, Oyarzabal találata eldöntötte a meccset. A lefújás után Southgate rögtön az interjú elején kimondta a lényeget, azaz hogy Spanyolország volt a torna legjobb csapata.

– Sajnos nem tudtuk eleget birtokolni a labdát. Ennek ellenére végig versenyben voltunk, a meccs vége előtt néhány perccel kapott gól után sem adtuk fel, voltak lehetőségeink, sőt a végén hatalmas helyzetünk is. A védekezéssel nem volt gond, ám labdaszerzés után nem tudtunk kiszabadulni a szorításból. Spanyolország ellen muszáj megtartani a labdát, de a játékosok kissé fáradtak voltak – árulta el a berlini fináléról az angolok kapitánya, akit arról is kérdeztek, hogy folytatja-e a munkát az angol válogatott élén.

– Nem ez a megfelelő pillanat, hogy erről döntsek – felelte az ITV riporterének a jövőjét firtató kérdésére Southgate, s azt hozzátette még, hogy Anglia esélyesként vághat neki a 2026-os világbajnokságnak, de ez most nem vigasztalja. 1964, 2008 és 2012 után negyedik alkalommal lett Európa-bajnok Spanyolország, a Gareth Soutgate vezette angol válogatott a 2021-es Eb-döntő után pedig sorozatban már a második kontinenstornájának fináléját bukta el, igaz, most nem tizenegyesekkel

Európa-bajnokság, döntő

Spanyolország–Anglia 2–1 (0–0)

Berlin, Olimpiai Stadion, 71 ezer néző, v.: Francois Letexier (francia)

gólszerzők: Williams (47.), Oyarzabal (86.), illetve Palmer (73.)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában