Csúcsteljesítmények

2024.07.10. 12:54

Spanyol játékos lett a legidősebb Eb-elődöntős, Griezmann pedig az új francia rekorder

Miközben a spanyol Lamine Yamal 16 évesen és 362 naposan az Eb-k történetének legfiatalabb gólszerzőjévé vált, addig csapattársa, a 38 éves és 231 napos Jesús Navas a legidősebb játékossá lépett elő, aki együttesével valaha is bejutott az Eb-elődöntőbe – emelte ki az IFFHS a németországi Európa-bajnokság keddi elődöntős meccse kapcsán, amelyen a spanyolok győztek 2-1-re a franciák ellen.

MW

Fabian Ruiz és Antoine Griezmann

Forrás: AFP

Navas előtt a korrekorder titulust Jens Lehmann viselte, aki 38 évesen és 228 naposan védte a németek kapuját 2008-ban.

Spain v France: Semi-Final - UEFA EURO 2024
Jesús Navas
Fotó: Jose Breton / Forrás: AFP

A sportág történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet szerdai összefoglalójában emlékeztetett rá, hogy Spanyolország a világbajnokságokat és a kontinensviadalokat tekintve eddigi hét elődöntőjéből haton lépett túl sikerrel úgy, hogy egyet hosszabbításban, kettőt pedig büntetőkkel nyert meg. Ebben a szakaszban csak Olaszországgal szemben veszített 11-esekkel 2021-ben.

Keddi diadalával Spanyolország lett az első csapat, amely hat meccset tudott nyerni egyetlen Euro-csúcson, és egyszersmind fél tucat mérkőzést sorozatban az Eb-k históriájában. 

Luis de la Fuente szövetségi kapitánnyal megszakítás nélkül 12. tétmérkőzését nyerte meg a gárda alapjátékidőben vagy ráadásban. A mostani kapitány 2016-ban az U19-es, 2019-ben pedig az U21-es spanyol válogatottat vezette el Európa-bajnoki címig, mindkét alkalommal a franciákat verve az elődöntőben - emelte ki az IFFHS.

Spanyolország 13 gólt szerzett a mostani Eb-n, ami megegyezik a 2021-ben, egyetlen tornán elért rekordjával. Csak Franciaország volt nála eredményesebb e mutatóban, az 1984-es Eb-n szerzett 14 találattal. 

Ugyanakkor a franciák az 1996-os Európa-bajnokság óta most először kaptak ki egy nagy torna (vb, Eb) elődöntőjében.

Dani Olmo lett az első spanyol játékos, aki az egyenes kieséses szakaszban egymást követően három meccsen is betalált világversenyen, miután a mostani Eb-n a nyolcaddöntőben Georgia, a negyeddöntőben pedig Németország ellen volt eredményes.

Antoine Griezmann lett az új francia rekorder az Eb-szereplések terén, a spanyolok elleni fellépése a 17. volt, amivel megelőzte Lilian Thuramot (16), a csúcsjavítás örömét azonban elvette a 2-1-es vereség.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában