Franciaországnál nem volt elég puskapor

2024.07.09. 20:30

Micsoda meccs! A négy perc alatt duplázó spanyolok mennek a fináléba

A labdarúgó Európa-bajnokság első elődöntőjében egy remek első harminc perc során három gólt is láthattak a szurkolók. A vezetés megszerzését követően viszont a spanyolok már nem engedték ki kezükből a sikert, így ott lesznek a fináléban, míg a franciák búcsúztak.

Kvanduk Bence

Yamal lett a legfiatalabb gólszerző

Fotó: Justin Setterfield/Getty Images

Labdarúgó Európa-bajnokság
Elődöntő
SPANYOLORSZÁG–FRANCIAORSZÁG 2–1 (2–1)
München, Allianz Arena. Vezette: Slavko Vincic (szlovén).
SPANYOLORSZÁG: Unai Simon – Navas (Vivian, 58.), Nacho, Laporte, Cucurella – Rodri, F. Ruiz – Yamal (F. Torres, 90+4.), Olmo (Merino, 76.), N. Williams (Zubimendi, 90+4.) – Morata (Oyarzabal, 76.). Szövetségi kapitány: Luis de la Fuente.
FRANCIAORSZÁG: Maignan – Kounde, Upamecano, Saliba, T. Hernandez – Kanté (Griezmann, 62.), Tchouameni, Rabiot (Camavinga, 62.) – Dembélé (Giroud, 79.), Kolo Muani (Barcola, 62.), Mbappé. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps.
Gólszerzők: Yamal (21.), Olmo  (25.), ill. Kolo Muani (9.).

ÖSSZEFOGLALÓ

Az Európa-bajnokság talán legjobb első félidejét láthatta a közönség az első elődöntőn Spanyolország és Franciaország között. Az ötödik percben egy Yamal beadás után Fabian Ruiz fejelhetett volna gólt, de ő ekkor még hibázott. A másik oldalon viszont szinte a franciák lejátszották ennek az akciónak a tükörképét. Mbappé nyeste be a labdát, s az ötös jobb sarkáról Kolo Muani a hálóba fejelt. 0–1

A folyatásban a spanyolok találták meg jobban a saját ritmusukat, a villámléptű francia szélsők hiába verték meg embereiket, igazán veszélyesek nem voltak. A 21. percben aztán a 16 éves és 362 napos Lamine Yamal megtáncoltatta Raboit-ot, majd ballal 25 méterről a jobb felsőbe tekert. Ezzel a kontinenstorna történelmének legfiatalabb gólszerzőjévé vált. 1–1

Arra sem kellett sokat várni, hogy a spanyolok átvegyék a vezetést. Percekkel az egalizálás után nem tudtak felszabadítani a franciák, s Olmo csapott le a labdára, aki egy csel után éles szögből lőtte kapura a labdát, amivel a visszaérkező Koundét találta el. A védőről nagy erővel vágódott a hálóba a játékszer. 2–1

A fordulást követően hiába akarta eldugni a labdát a spanyol válogatott, főleg Navas sérülését követően Mbappéék kerültek fölénybe. Azonban hiába próbálkoztak közelről-távolról, fejjel és lábbal, nem tudták bevenni Unai Simon kapuját még egyszer. Igaz, a spanyol hálóőrnek mindössze kétszer kellett védenie, mert a további öt alkalommal nem találták el a francia támadók a kapuját. Didier Deschamps cseréi sem igazán váltak be, Barcolán kívül igazi veszélyt senki nem jelentett, s fizikális fölényüket sem tudták kihasználni.

Az utolsó perceket aztán már sikerült lepörgetniük a spanyoloknak, akik így bejutottak a fináléba. Holnap Anglia vagy Hollandia csatlakozhat.

A találkozó után egy szurkoló bejutott a pályára, s a biztonságiak szorításában úgy esett el, hogy abba Morata belesérülhetett.

Spanyolország–Franciaország
A spanyoloknak maradt az ünneplés
Fotó: Ibrahim Ezzat / ANADOLU / Anadolu via AFP

PERCRŐL PERCRE

Köszöntjük kedves olvasóinkat! Meglátjuk, hogy Spanyolország vagy Franciaország lép-e elsőként a fináléba!

90+6. perc: Vége a mérkőzésnek! Köszönjük, hogy velünk szurkoltak!

90+5. perc: Griezmann fejelte fölé Barcola mélységből jövő beadását.

90+4. perc: Kettőt cserélnek a spanyolok! Yamal és Williams helyett Torres és Zubimendi érkezett.

90+1. perc: Sárga lap! Yamal csimpaszkodott rá Hernandezre.

89. perc: Sárga lap! Camavinga rúgta fel Cucurellát.

86. perc: Mbappé száguldott el a bal szélen, majd Viviant egy testcsellel megkerülte, de lövése nagyon fölé szállt.

84. perc: Laporte ápolása miatt állt a játék!

81. perc: Yamal húzott befelé a jobb szélről, tizenhat méterről lőtt, de pár centivel fölé ment a labda.

79. perc: Cseréltek a franciák! Dembélét váltotta Giroud. 

76. perc: Kettőt cseréltek a spanyolok! Morata és Olmo helyett Oyarzabal és Merino folytatja.

76. perc: Veszélyes támadást vezetett Franciaország, a végén Theo Hernandez lőhetett, de elvétette a célt.

62. perc: Hármas csere a franciáknál! Rabiot, Kanté és Kolo Muani helyett Camavinga, Griezmann és Barcola érkezett.

60. perc: Sárga lap! Tchouameni kapta.

59. perc: Egy pályára berohanó szurkoló miatt állt a játék.

Spanyolország–Franciaország
Megint nem figyeltek eléggé a bitonságiak
Fotó: AFP / Forrás: THOMAS KIENZLE / AFP

58. perc: Csere a spanyoloknál! Navas sérülése miatt Vivian érkezett.

56. perc: Mbappé éles szögből lőtt balról a jobb alsó irányába, de épp ott állt Unai Simon.

46. perc: Folytatódik a találkozó!

45+2. perc: Vége az első félidőnek!

40. perc: Újra Yamal kísérletezett távolról, de Theo Hernandez blokkolt, majd görcsbe rándult arccal feküdt a földön a fájdalomtól.

36. perc: Morata lőhetett ezúttal 17 méterről, egy védőn gellert kapott a labda, így mellé szállt.

25. perc: GÓÓÓÓÓÓL! Vezet Spanyolország! Egy jobbról érkező beadás után nem tudtak felszabadítani a franciák. Olmo szerezte meg a játékszert, egy csel után lőtt kapura, s Koundéról a kapuba pattant a labda. A támadónak adták a találatot. 2–1

21. perc: GÓÓÓÓÓL! Óriási gólt lőtt Yamal! Minden idők legfiatalabb Eb-gólszerzőjévé vált a spanyol! A fiatal támadó 20 méterről ballal lőtte ki a jobb felsőt, miután megtáncoltatta Rabiot-t! A spanyol támadó 16 éves, 11 hónapos és 27 napos. 1–1

19. perc: Mbappé tört befelé a bal oldalról, a tizenhatos vonaláról lőtt, de Unai Simon védte a kísérletét. A nagy kavarodásban Kolo Muani nem tudta átvenni a labdát, így felszabadítottak a spanyolok.

14. perc: Sárga lap! Navas buktatta csúnyán Rabiot-t. Ápolni kell a franciát.

9. perc: GÓÓÓÓÓL! Vezet Franciaország! Mbappé Balról érkező beadását Kolo Muani bólintotta a spanyol kapuba. Szinte lemásolták a franciák a korábbi spanyol akciót. 0–1

5. perc: Yamal jobbról érkező beadását a védőjéről leszakadó Fabian Ruiz mellé fejelte az ötös sarkáról. Hatalmas lehetőséget puskázott el a spanyol középpályás.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés! A fehérben játszó franciák indították útjára a labdát. A spanyolok hagyományos piros szerelésükben.

20:55 – Érkeznek a csapatok, hamarosan kezdünk!

20:26 – A 442oons „megleste” a csapatok felkészülését az elődöntőkre

20:22 – A francia szurkolók már hangulatban vannak

20:19 – Kettőt változtattak a franciák

Didier Deschamps két helyen variálta meg a portugálok elleni meccshez képest a kezdőcsapatot. Camavinga pozíciójában Rabiot kezd, míg a támadók közül Griezmann került ki, s Dembélé kezd. Ezzel Mbappé visszakerült a bal szélre, s Kolo Muani lesz a center.

20:17 – A védelmét kellett felbolygatnia Spanyolországnak

Carvajal piros, míg Le Normand sárga lapos eltiltását tölti a meccsen, helyükre Navas és Nacho került be a spanyol együttes kezdőjében. Emellett a Németország ellen térdficamot szenvedő Pedri pozíciójában Olmo kezd majd Franciaországgal szemben. Az együttes ezen felül megegyezik az előző találkozóéval.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában