Gazdaság

2010.08.17. 02:28

Privátban telefonálhatnak

Budapest - Január óta adókötelessé váltak a korábban nem, vagy bevételnek nem számító juttatások. Azóta sokaktól megvonták.

Miskei Anita

Egy internetes állásportál legfrissebb felmérésében arra keresi a választ, az idei második negyedévben a munkavállalók milyen mértékben részesültek a béren kívüli juttatásokból. Január elsejétől eltérő mértékben ugyan, de megadóztatják a jövedelmet kiegészítő juttatásokat. A felmérésből kiderült, hogy az első negyedévben a munkavállalók 42 százaléka semmiféle béren kívüli juttatásban nem részesült, a második negyedévben már csak a válaszadók 39 százaléka maradt ki mindennemű juttatásból. Leggyakoribb juttatás az elmúlt negyedévben a munkába járás költségeinek térítése, ezzel a munkavállalók 25 százaléka számolhatott.

Ezt követi a mobiltelefon költségeinek megtérítése: az alkalmazottak 18 százaléka használhatta céges mobiltelefonját magáncélokra is. A munkáltató által finanszírozott képzéseken a munkavállalók 17 százaléka vehetett részt. A pozíciók szerinti összehasonlításból az derül ki, a vállalati hierarchia csúcsa felé csökken azoknak az aránya, akik semmilyen juttatással nem számolhatnak. Amíg a segédmunkások 60 százaléka semmilyen juttatást nem kap munkáltatójától, a szolgáltatási szektorban dolgozó szakképzett munkaerő kategóriájában ez az arány 52 százalék, az adminisztratív alkalmazottaknál 46 százalék. A középvezetői pozícióban dolgozóknak 27 százaléka, a felsővezetők ötöde számolt be arról, hogy munkabérén kívül nem kap más juttatást a munkáltatójától. A felsővezetők 58 százaléka számolhatott azzal, hogy mobiltelefont kap magáncélokra. A középvezetők 36 százaléka, a műszaki területen szakképzett munkaerő 21 százaléka, az adminisztratív alkalmazottak tizede telefonálhat privátban a vállalat számlájára. A felsővezetők 41 százaléka, középvezetők 20 százaléka kap munkáltatójától notebookot, amit magáncélokra használhat. Ingyenes italellátásban a segédmunkásként dolgozók 10 százaléka részesül, a szolgáltatásban dolgozók 12 százalék, a középvezetők és a felsővezető kategóriában ez az arány 15 százalék.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!