Gazdaság

2011.03.03. 05:17

Egyedülálló tan- és gyakorlópálya létesült

Nagykanizsa - Az E.ON gázipari vészhelyzetek, robbanások, tűzesetek modellezésére alkalmas tanpályáját szerdán adták át a dél-zalai városban, ahol 12 megyei katasztrófavédelmi igazgatóság és a cég közötti együttműködési megállapodásokat is aláírták.

Kelemen Valéria

A tanpálya nem csak az E.ON munkatársainak kínál felkészülési lehetőséget a gázszolgáltatásban előforduló veszélyhelyzetek kezelésére, a katasztrófavédelem munkatársai számára is nyitva áll. Itt kapnak gyakorlati képzést azon alvállalkozók is, akik veszélyesnek minősített munkát végeznek a hálózatokon. Emellett a kanizsai TISZK tanulói, a jövő szakemberei is megismerkedhetnek a tanpályán a szakma olyan területeivel, amelyekkel eddig csak a tankönyvekben találkoztak. Dr. Eric Depluet, az E.ON Hungária Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében kiemelte: az árammal és a gázzal való kereskedelem bizonyos veszélyeket rejtő, különleges üzletág, így különös hangsúlyt kell fektetni a biztonságra.

- Nemcsak a munkatársaink, hanem a környezet biztonságáról is gondoskodunk, ennek szellemében létesítettük ezt a tanpályát - mondta dr. Eric Depluet.  A veszélyekkel szembeni küzdelem olyan harc, amit egy cég egyedül nem tud véghezvinni, ezért is fontos számunkra az együttműködés a katasztrófavédelem munkatársaival. Minél jobban értjük egymást, annál könnyebb megoldani a nehéz helyzeteket is.
 
Az E.ON 60 millió forintos, saját beruházásában megvalósult tanpálya a méretét és technikai felszereltségét tekintve is egyedülálló az országban: az első földgázipari tan- és gyakorlópálya-komplexum, amely hűen modellezi a gáziparban ténylegesen előforduló helyszíneket, berendezéseket és eszközöket.
 
A prezentáción köszönetet mondtak a megvalósulást anyagi és szakmai oldalról támogatóknak, valamint Nagykanizsa önkormányzatának. Cseresnyés Péter kanizsai polgármester úgy fogalmazott: büszkék arra, hogy városukban létesült a tanpálya, s azt kívánta: használják eredményesen a megelőzés érdekében, a veszélyhelyzetek elhárításához kellő rutin megszerzésére.
 
Az ünnepélyes szalagátvágást követő bemutatón láttuk, hogy a tanpályán a veszélyhelyzetek, a különböző típusú robbanások és tűzesetek mellett a megelőzés és elhárítás eszközeivel és módszereivel is megismerkedhetnek a munkavédelmi képzésben részt vevők. Ennek jelentősége óriási, hiszen  mint a helyszínen dr.

Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató hangsúlyozta - a tanpályán, nyugodt és biztonságos körülmények között megszerzett gyakorlati tapasztalatok kulcsfontosságúak lehetnek a baj órájában, a váratlan helyzetek kezelésében, s a munkabalesetek megelőzésében.
 
A találkozó keretében került sor a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok és az E.ON közötti megyei szintű együttműködés írásos megerősítésére, mintegy folytatásaként az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal tavaly aláírt, az áram- és gázszolgáltatás területét is érintő szerződésnek. A megállapodást zalai részről Wéber Antal ezredes, katasztrófavédelmi igazgató látta el kézjegyével.



 Nem csak az E.ON munkatársainak

 A megállapodást Fejér megye részéről Bárdos Zoltán alezredes, katasztrófavédelmi igazgató látta el kézjegyével.
 A megállapodást Veszprém megye részéről dr. Lauer János ezredes, katasztrófavédelmi igazgató látta el kézjegyével.
 A megállapodást Vas megye részéről Lengyel Lajos alezredes, katasztrófavédelmi igazgatóhelyettes látta el kézjegyével.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!