Gazdaság

2013.12.17. 15:20

Ezzel nincs változás az adósok ügyében

A devizaalapú kölcsönszerződés önmagában az adóst terhelő árfolyamkockázat miatt nem ütközik jogszabályba, sem jó erkölcsbe: így döntött hétfőn a Kúria. Mi lehet a határozat következménye? Erről kérdeztünk egy megyei szakembert.

Tihanyi Tamás

– Mi változott a devizaadósok ügyében? A rövid válasz az, hogy semmi – nyilatkozta lapunknak Dobai Lajos, aki civil szervezeteknek is segítve már több esztendeje ír keresetleveleket a hitelkárosultak érdekében, és aki az ügyekkel kapcsolatos fejleményeket már több esetben kommentálta lapunknak.

A szakember hozzátette: – A jogegységi határozat teljes terjedelmének ismeretében lehet véglegesen állást foglalni, de a döntést követő közleményből az állapítható meg, hogy az eddigi bírói gyakorlatban nem várható változás, a Legfelsőbb Bíróság és a Kúria korábbi, az adósok érdekét védő döntéseit változatlanul figyelembe kell venni.

Dobai Lajos úgy vélekedik, kétségtelen, hogy a bankvilág érdekét szolgáló törvényhozás mellett az igazságszolgáltatásnak, mint önálló hatalmi ágnak rendkívül behatároltak és korlátozottak a lehetőségei.

– Akkor, amikor 2011-ben kétharmados többséggel olyan, úgynevezett „Árfolyamgát” törvényt szavaztak meg az országgyűlési képviselők karácsony és szilveszter között, amely először definiálta a devizaalapú hitelezést és törvényben garantálta a bankoknak, hogy állami kezességvállalás útján a kockázatukat teljes egészében a magyar állam vállalja át, ki ne ismerné fel, hogy a problémát valójában annak kellene megoldania, aki azt előidézte. A devizahitelezéssel kapcsolatos vita folytatódik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!