Gazdaság

2015.03.31. 11:59

Múltidéző: Kétmillió tonna bauxit

Fejér Megyei Hírlap - 1977. május 12-i lapszámban jelent meg írás a Fejér megyei Bauxitbányákról.

Kovácsné Hamberger Brigitta

Jó ütemben halad a Fejér megyei Bauxitbányák Rákhegy II. bányaüzemében a mélyszinti feltárás. A kapacitásbővítő beruházás – amivel mintegy kétmillió tonna bauxit kitermelését teszik lehetővé – tervezett teljes költsége 101,8 millió forint. A munkát teljes egészében a vállalat saját szakemberei végzik. Ennek érdekében hozták létre tavaly január elsejével az aknamélyítő- és feltáró üzemet.

A munkát a múlt év januárjában kezdték, s a tervezett 25 millió forint helyett 36,8 millió forint értékű feladatot végeztek el. Igen nehéz körülmények között, percenként 1,5-2 köbméter vízbefolyás mellett mélyítették 70 méterrel tovább a rákhegyi függőleges légaknát. Kihajtottak egy 600 méter hosszú lejtős vágatot, ereszkét.

A 410-es brigád két tagja, Mészáros Zoltán és Négele István robbantáshoz készíti a fúrólyukakat. Fotó: Fási László

Jelentős eseménye volt a múlt évnek még az is, hogy növelték a dolomitban felhalmozódott víz lecsapolásának lehetőségét. Alvállalkozásban, a Tatabányai Szénbányák Vállalat szakemberi az egyik dolomitban kihajtott csapolóvágatból 4 fúrólyukat mélyítettek. A 150-200 méter hosszú, 1,5-2 centiméter átmérőjű lyukak segítségével percenként 7 köbméterrel fokozták a rákhegyi területről fakasztott víz mennyiségét. Ezzel meggyorsították a felsőbb szintek víztelenítését, s így a bauxit kitermelését. Másrészt: Növelték a megyeszékhely és a környék ivóvízellátásának lehetőségét. Köztudott ugyanis, hogy például Fehérvár is erről a területről kapja ivóvízének jelentős részét.

Idén összesen mintegy 500 méter hosszú vágatot kell kihajtaniuk, amiből eddig 100 méter készült el. Ki kell képezniük a légaknai rakodót, és egy vízgyűjtő-ülepítő zsomprendszert. A jövő évben összesen mintegy 1200 méter hosszú vágatot kell kihajtaniuk a hozzá tartozó zsomprendszerrel együtt. A munkálatok 1978 végére fejeződnek be. Létszámgondjaik ellenére, határidőre elkészülnek a mélyszint feltárásával, s így 1979-ben megkezdhetik a bauxit kitermelését is. Nagy gondot fordítanak erre, hiszen a Bittó II. új bánya megnyitásáig, termelésének megindításig a mélyszint érce biztosítja majd a Rákhegy II. bányaüzem folyamatos termelését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!