Bulvár-celeb

2 órája

Szörnyű felfedezést tettek a kutatók: összefüggés van a füvezés és a rák bizonyos fajtái között

Egy friss kutatás szerint az éveken át tartó kannabiszfogyasztás három-ötszörösére növelheti a fej- és nyaki rák kockázatát.

MW

A kép illusztráció!

Forrás: Shutterstock

Fotó: Nejron Photo

Újabb szemponttal álltak elő amerikai kutatók a fű legalizálásának megosztó kérdésében  Egy nagy adatbázisból dolgozó tanulmány ugyanis összefüggést talált a napi kannabiszfogyasztás és a fej-nyaki rákok kockázatának jelentős megnövekedése között. Ezzel pedig minden fogyasztónak, törvényhozónak, és ellátórendszernek egyaránt számolnia kell - írja a VG.hu.

A fej-nyaki daganatok két leggyakoribb oka a dohányzás és az alkoholfogyasztás. Az egyéb kockázati tényezők közé tartozik 

  • a rossz szájhigiénia, 
  • a reflux, 
  • a legyengült immunrendszer, 
  • valamint a gyümölcs- és zöldségszegény étrend. 

Bizonyos környezeti ártalmak  - például az azbesztnek vagy a fapornak kitett személyek esetében - súlyos kockázati tényezőnek számítanak.

Upset,Sad,Young,Caucasian,Woman,With,Hairless,Bald,Head,Suffer
A rák minden korosztályt érint
Fotó: fizkes / Forrás: Illusztráció / Shuttestock

Emellett egyre több fej-nyaki rákot okoz a humán papillomavírus (HPV) vagy az Epstein–Barr-vírus is. Ebbe a felsorolásba most már a rendszeres füvezés is bele fog tartozni – írja a CNN cikke nyomán a VG.hu.

A kutatók azt nyilatkozták, hogy elsősorban azok számára jelent kockázatot, akik kannabiszhasználati zavarban szenvednek, azaz ha a használónál kettő vagy több tünet jelentkezik ezek közül:

  1. fű utáni sóvárgás,
  2. tolerancia, azaz már nem érzékel hatást,
  3. nagy mennyiségben fogyaszt, nem csak rekreációs céllal,
  4. nagy kockázatú helyzetekben használja,
  5. elvonási tüneteket tapasztal,
  6. képtelen leszokni.

Valóban rákot okoz?

A kutatásban 4 millió egészségügyi adatot elemeztek, ebben a halmazban több mint 116 000 olyan fej-nyaki daganatos beteg volt, akik sokat füveztek. Az elemzés során az adatok egyértelműen azt mutatták, hogy a kannabiszhasználati zavarban szenvedőknél minden korosztályra igaz volt, hogy:

körül-belül 2,5-szer nagyobb az esélye a szájüregi rák kialakulásának;

5-ször nagyobb valószínűséggel alakul ki a lágy szájpadlás, a mandulák és a torok hátsó részének rákja;

8-szor nagyobb valószínűséggel alakul ki gégerák.

Szakértők szerint a füst a fő oka annak, hogy bizonyítható az összefüggés a füvezés és a fej- és nyakrák között. A mélyen beszívott és benntartott füst jelentősen növeli a megbetegedés kockázatát. Mindez pedig felveti a széles körű engedélyezés kérdésének ellentmondásosságát, és előrevetíti azokat a problémákat, amelyekkel számolni kell egyéni, társadalmi és az ellátórendszerek szintjén is.

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!