ToTu

2024.06.03. 15:00

Élelmiszer-allergiás emberek életét könnyíti meg egy szigetcsépi cég (videó)

A Pest vármegyei vállalkozás tojásfehérje felhasználásával készült termékeire akkora a kereslet, hogy szélesíteniük kellett a palettájukat.

MW

Magyarországon a lakosság 30 százalékánál fordulhat elő laktózintolerancia, vagyis a tejcukor – azaz laktóz – emésztésének zavara

Forrás: Shutterstock

Fotó: ViDI Studio

Magyarországon a lakosság 30 százalékánál fordulhat elő laktózintolerancia, vagyis a tejcukor – azaz laktóz – emésztésének zavara, miközben a tejfehérje-allergia is sokak számára jelent nehézséget a hétköznapokban és lemondást a táplálkozást illetően. 

Németh Csaba élelmiszermérnök, címzetes egyetemi tanár, a szigetcsépi Capriovus Kft. kutatás-fejlesztési igazgatója szerint ez azért van, mert az anyatejen kívül más tejjel aligha volt kapcsolata őseinknek. Éppen ezért soha nem látott kereslet alakult ki ebben a szegmensben a helyettesítő, tejmentes termékek iránt, a legnagyobb kereskedelmi láncok is ennek megfelelően alakították át a választékukat – írja a Világgazdaság.

A cég fő profilja a tojásfeldolgozás

A több mint három évtizedes múlttal rendelkező vállalkozás a friss tojásoktól kezdve egészen a fertőtlenített héjú tojásokon át
számos készítményig látnak el cukrászdákat, iskolákat, éttermeket és hoteleket.

Néhány éve, a koronavírus-járvány alatt ugyanakkor a felvevő piac beszűkülésével szembesültek, miután a vendéglátóiparban érdekelt legtöbb partnerük hosszabb időre bezárt. A tyúkokat viszont ez nem hatotta meg, az évi mintegy 150 millió darabos tojásmennyiséget továbbra is biztosították.

A Covid-járvány első hónapjaiban visszaesett a kereslet, de a szakember kiemelte, hogy akkor csak egy cél lebegett a szemük előtt, a közel 150 millió darab tojás hasznosítása, mégpedig fenntartható módon. Ezt követően az Agrár- és Élelmiszer-tudományi Egyetemmel intenzív kutatás-fejlesztésbe kezdtek, elsősorban a tojásfehérje hasznosításának további lehetőségeit tanulmányozva.

A közös munka eredményeként született meg a csak tojásfehérje felhasználásával készült, a tejtermékkel szemben alternatívát jelentő Tojás Tudatosan-termékcsalád, a ToTu.

A rögös túró volt az első termék, amellyel a szigetcsépi vállalat kilépett a piacra és egycsapásra annyira népszerű lett, hogy azóta tojásfehérje alapú tejjel, tejföllel és sajtkrémmel is szélesedett a kínálat. A tojásfehérje nagy előnye, hogy a növényi eredetű fehérjékkel ellentétben nincs benne zsír- és szénhidrát, ezért nagyon hasznos a sportolók vagy a fogyni vágyók számára is. 

A szigetcsépi cég mindig is tojással, tojástermékekkel foglalkozott
Fotó: Capriovus Kft.

A cég azóta a többi élelmiszer-allergiás betegnek is segítséget szeretne nyújtani: szója, glutén és hozzáadott cukor nélkül, a konyhában gyorsan elkészíthető kész termékekkel. Az első jelentős lépést pedig már meg is tették a Mentes Cukrászüzemmel való közös projektben, melynek eredményeként olyan új glutén-, tej- és hozzáadott cukormentes töltött „túrós” tésztagolyókat alkottak, amelyekkel az Inno d’Or – Év Innovációja 2024 versenyen az Élelmiszer kategóriában elnyerték az „Inno d’Or – Év Innovációja 2024” elismerést.

Az eredeti cikk IDE KATTINTVA olvasható!


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában