Árcsökkentés

2024.07.10. 16:07

Jó híreket közöltek az üzemanyagárral kapcsolatban

Majdnem egy hónap után először esik itthon az üzemanyag ára. A részleges üzemanyagár-csökkentés holnap, csütörtökön életbe is lép.

MW

A részleges üzemanyagár-csökkentés holnap, csütörtökön életbe is lép

Forrás: Shutterstock

Fotó: O. Kalacheva

A döntést a kormány figyelmeztetése is megelőzte, és a piaci folyamatok is kedvezően alakultak – adta hírül a Világgazdaság.  A Holtankoljak.hu friss adatközléséből kiderült, hogy a benzin nagykereskedelmi ára nem változik, de

a gázolajé igen: 4 forinttal csökken literenként.

A részleges üzemanyagár-csökkentés holnap, csütörtökön életbe is lép. Ennek köszönhetően várhatóan az alábbi átlagárakra számíthatnak a járműtulajdonosok a töltőállomásokon:

  • benzin – 616 forint literenként,
  • gázolaj – 623 forint literenként

Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyektől a jellemző kiskereskedelmi ár a töltőállomásokon eltérhet. Tapasztalataink szerint a benzin (nem autópályás kúton) literenkénti ára most 615, a dízelé pedig 625 forint alatt alakul.

Azonnal megkezdődik az üzemanyagár-csökkentés Magyarországon

A mostani üzemanyagár-csökkentésnek volt előjele, ugyanis legutóbb, hétfőn már megállt a drágulás. Akkor stagnálást jelentettek az üzemanyag-nagykereskedők, ami egyúttal azt is jelentette, hogy hosszú negatív sorozat szakadt meg. Ezt megelőzően ugyanis sorozatban tízszer történt üzemanyagár-emelés Magyarországon.

Januártól mostanáig nagykereskedelmi szinten a literenkénti benzinár 86, a dízelár pedig 65 forinttal nőtt, jóllehet 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza.

Miért csökken most az üzemanyag ára Magyarországon?

Azt, hogy június közepe óta végre megint csökken a dízel ára, több tényező is magyarázhatja. Egyfelől a kormány múlt héten világossá tette, hogy miután a magyarországi átlagárak meghaladják mind a régiós, mind a szomszédos országok szintjét, ezért árcsökkentést vár el a kereskedőktől. Ellenkező esetben be fog avatkozni a piacon.

Ahogy tavasszal, úgy tűnik, ismét hatott a kabinet fenyegetése.

De ezzel párhuzamosan most tér is nyílt az üzemanyagár-csökkentésére, miután a nemzetközi folyamatok is ebbe az irányba mutatnak. 

A Világgazdaság teljes cikke IDE KATTINTVA olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában