Előrejelzés

2024.07.13. 11:00

Jó pálinkaszezont ígér az idei gyümölcstermés

Jó pálinkaszezont ígér az idei gyümölcstermés, a szakmai szereplők az előzőnél kedvezőbb évre számítanak, a tavalyi visszaesés után az idén 600 ezer hektoliterfok feletti mennyiség várható – közölte az Agroinform.hu szerdán az MTI-vel.

MW

Illusztráció: Pálinkát kóstol egy zsűritag a Pálinka országkóstoló versenyen a komáromi Monostori Erődben 2018. május 28-án

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

Kiemelték,

a legnépszerűbb pálinkagyümölcs, a kajszi az előző évekhez képest sokkal nagyobb mennyiségben termett az országban, a többi gyümölcsnél is kedvezőek a terméskilátások.

A népegészségügyi termékadó 2019-es bevezetése óta gyakorlatilag megfeleződött a pálinka kereskedelmi forgalma, szemben a 2019 előtti, rendre 1 millió hektoliterfokot meghaladó mértékkel tavaly 581 ezer hektoliterfok volt a mennyiség.

Mihályi László, Pálinka Nemzeti Tanács elnöke a közleményben hangsúlyozta, a kereskedelmi pálinkafőzdéknek komoly kihívást okoz, hogy a kedvező terméskilátások ellenére a gyümölcsárak a tavalyi magas értékek közelében rekedtek.

A közleményben kitértek arra is, hogy

az elmúlt 10 évben nőtt a magánfőzés népszerűsége, a bejelentett főzőberendezések száma, illetve a magánfőzés keretében előállított párlat mennyisége. A bejelentett magánfőző berendezések száma Magyarországon ma több mint 30 ezer.

Az Agroinform.hu felhívja a figyelmet arra, a július 1-jétől bevezetett kötelező visszaváltási rendszerre (DRS). Főszabályként ettől az időponttól csak olyan terméket lehet forgalomba hozni, amelynek palackját a Mol Hulladékgazdálkodási Zrt-nél (MOHU) regisztrálták. Annak a főzdének, amely 5000 darabnál kevesebb palackot ad el évente, továbbra sem kell belépni a DRS rendszerébe. Két azonos palack közül tehát az egyik 50 forintért visszaváltható lesz, a másik pedig nem. A különbséget a fogyasztó csak egyféle módon észlelheti, rajta van-e az 50 forintos logó – írják a közleményben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában