A jövő a zöldenergiáé

2024.07.14. 11:00

Több mint 32 ezer család jelentkezett a Napenergia Plusz Programba

A lehetőség kedd esti felfüggesztéséig 32 430 előregisztrációs kérelem érkezett be a modern napelemes rendszerek telepítését támogató kiírásra. Az Energiaügyi Minisztérium az eredeti 75,8 milliárd forintos keretösszeget 30 milliárd forinttal emelte meg. A kormány így az előzetesen becsült 15 ezernél sokkal több, akár 25-26 ezer családtól vállalhatja át beruházási költségeik kétharmadát a Napenergia Plusz Programmal – jelentette be az MTI-nek szerdán küldött közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Azt írták, a jövő a zöldenergiáé. Magyarország élenjáró szerepre tör a termelésében és a tárolásában az otthonokban, az ipartelepeken és a gépjárművekben is. A napenergia hazai aránya az áramtermelésben tavaly a világon a harmadik, Európában pedig a második legmagasabb volt. Az időjárásfüggő megújulók hatékonyabb, rugalmasabb hasznosításában a legfontosabb eszköz az energiatárolás elterjesztése – erősítette meg a minisztérium.

A Napenergia Plusz Programban a kormány ingatlanonként legfeljebb 5 millió forint támogatást kínál a családok számára napelem és energiatároló beszerzéséhez. A fejlesztések megerősítik a háztartások önellátási képességét, csökkentik áramszámlájukat. A megtermelt zöldenergia eltárolása és helyi felhasználása mérsékli a villamosenergia-hálózat terhelését. A program hozzájárul Magyarország energiaszuverenitásának és a hazai ellátás biztonságának megerősítéséhez – írták.

A pályázók 2024. január 15-e óta nyújthatták be előregisztrációs kérelmeiket, ezt az összes érdeklődő majdnem fele rögtön az első napon megtette. A felfüggesztés híre ismét megélénkítette a jelentkezési kedvet: a megelőző hónapok napi néhány tucatjával szemben kedden csaknem ezer kérelem érkezett be.

A felfüggesztéssel és a keretemeléssel a várható lemorzsolódást is figyelembe véve a pályázati feltételeknek mindenben eleget tevő jelentkezők hozzájuthatnak az igényelt állami segítséghez.

Magyarországon a legfrissebb adatok szerint több mint 271 ezer háztartási méretű naperőmű üzemel, számukat önmagában a Napenergia Plusz Program mintegy tizedével növelheti

– tájékoztatott az EM.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában