Ajánló

2024.08.20. 07:00

Megjelent Göre Gábor összes könyve egybekötve

Göre Gábor összes könyve címmel sorszámozott, gyűjtői kiadványban jelent meg Gárdonyi Géza klasszikusa a Litterae Antiquae kiadónál. A gazdagon illusztrált kötet ráadásul élnyomtatott, ami valódi ritkaságnak számít mai könyves berkekben.

Balázs D. Attila

Göre Gábor bíró úr a 19. század végének és a 20. század első felének legsikerültebb humoros figurája, aki 1892. június 6-án született meg Gárdonyi tollából. Göréék társaságának sajátos látásmódja, különösen az általuk beszélt tájnyelv igen szemléletes voltában jelentősen fokozza a komikus hatást. Öt film is készült róluk a háború előtt, de sajnos ezek egy kivételével – Göre Gábor visszatér (1940) – megsemmisültek.

A könyv borítója

Eme különleges könyvben Gárdonyi nagysikerű és feledhetetlen figurája, Göre Gábor újra megjelenik és szót kér.

Szerzőjének humoros és elgondolkodtató írásai a vidéki életről, a paraszti világról mai napig megnevettetik és meghökkentik az olvasókat, még most, immár a 21. század elején is.

Göre Gábor bíró úr nemzeti irodalmunk pantheonjának egyik kiemelkedő, halhatatlan, a maga korában közkedvelt és megkerülhetetlen alakja.

A vaskos könyv pedig a szerző témával kapcsolatos összes kötetét tartalmazza, valamint még egy különleges Göre-szótárt is, amely segíti a régies vagy fonetikusan leírt szavak megértését. Avagy megtudhatjuk, hogy mi fán terem a dignázijom, az élőfánk, a hóstya, vagy mi az a fegyver engödelem, illetőlegesen ki fi borja a hörtsökös embör, hogy az ö. m. a. f. (ögye mög a fene) cirkalmas jelentéséről ne is beszéljünk.

A sorszámozott könyv mindannak ajánlott, aki szeretne jókat kacagni, betekinteni a 19. század végének paraszti életformájába, szemléletmódjába, ízes nép- és tájnyelvébe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában