Női kézilabda

2024.05.31. 10:35

A Bajnokok Ligájában szeretne kárpótlást a Győr (videó)

A magyar fővárosban rendezik meg a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjét, a Győri Audi ETO KC hatodik sikeréért száll harcba. Az ötszörös BL-győztes győriek húsz év után zárhatják ismét trófea nélkül az idényt, amennyiben nem nyerik meg az előttük álló két mérkőzést. A magyar csapat első ellenfele a dán Team Esbjerg lesz az elődöntőben, akit a győriek edzője, Per Johansson a világ egyik legjobb csapatának nevezett. A másik ágon a három magyarral érkező német meglepetéscsapat, a BBM Bietigheim a francia Metz együttesével csap majd össze.

MW

Linn Blohm, a Győr (k), valamint Márton Gréta (b) és Beatrice Edwige (j), az FTC játékosai a női kézilabda NB I Győri Audi ETO KC–FTC-Rail Cargo Hungaria mérkőzésén a győri Audi Arénában 2024. május 11-én. A címvédő Győr 32-30-ra legyőzte a Ferencvárost

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

Az eddigi tíz Budapesten rendezett Bajnokok Ligája négyes döntő közül csupán egyszer, 2015-ben fordult elő, hogy nem kvalifikálta magát magyar csapat. A sorozat ebben az évben sem szakadt meg, az NB I képviseletében ugyanis az ötszörös győztes Győr is pályára léphet az MVM Dome-ban – olvasható a Magyar Nemzet oldalán. A győriek a hazai bajnokságban és a Magyar Kupában is az FTC mögé szorultak a 2023/2024-es idényben, így a budapesti négyes döntő az utolsó esélyük, hogy trófeával zárják a szezont.

A Győr szurkolói a női kézilabda NB I Győri Audi ETO KC–FTC-Rail Cargo Hungaria mérkőzésén a győri Audi Arénában 2024. május 11-én. A címvédő Győr 32–30-ra legyőzte a Ferencvárost
Fotó: Krizsán Csaba / Forrás: MTI

A Fradit megverték, jön a Győr

Az A csoport győzteseként automatikusan a negyeddöntőbe jutott az ETO, amely a legjobb nyolc között imponáló magabiztossággal verte meg idegenben a 2021-ben, 2022-ben és 2023-ban is BL-győztes Viperst. Bár Győrben a norvégok szépítettek, összesítésben 54–49-re a Győr nyerte meg a párharcot, így kivívta a budapesti szereplés jogát.

A márciusban menesztett Ulrik Kirkely helyét átvevő svéd vezetőedzővel, Per Johanssonnal első BL-végjátékára készülő győriek ellenfele a Team Esbjerg lesz. A dánok a Fradit is felvonultató B csoport második helyezettjeként szintén kihagyhatták a rájátszáskört, a negyeddöntőben pedig a Ferencvárost oda-vissza, 55–49-re legyőzve jutottak be a legjobb négy közé. A zöld-fehérek a bajnoki cím mellett egy Magyar Kupa-győzelemmel vigasztalódtak, a bajnokcsapat 27 év után tudta mindkét sorozatot egyszerre megnyerni.

Fifti-fifti meccs

Az első szombati elődöntőben újra volt csapata ellen játszhat a ma már az Esbjerget erősítő, 2016 és 2019 között azonban a Győr színeiben kézilabdázó Nora Mörk, de érkezik a remek formának örvendő világsztár, Henny Reistad is. Két éve az elődöntőben, tavaly a bronzmérkőzésen múlta felül a magyar csapat a dán együttest, amely két negyedik hely után érne el jobb eredményt. Per Johansson óvatosan fogalmazott az esélyeiket illetően.

Jelenleg talán ez a két legjobb csapat a világon. Olyan kulcsjátékosaik vannak, mint Reistad, Mörk és Breistöl, akik egyéni megmozdulásaikkal képesek eldönteni egy-egy mérkőzést, és úgy gondolom, az első soruk egy szinten van a miénkkel

– fejtette ki a svéd szakember a klub honlapján, aki azt is elmondta, hogy mi lehet a döntő a győzelem megszerzése érdekében.

– A Vipers ellen, a Ferencváros ellen és a Debrecen ellen is „döntőt” játszottunk, most egy újabb vár ránk, ami egy klasszikus fifti-fifti meccs lesz két rendkívül jó csapattal. A játékelemeket tekintve a kapusteljesítmények, a védelmek és a visszarendeződés lehetnek azok a tényezők, amelyek az ilyen nagy meccseket eldöntik. Ezen a három nagy részleten múlik majd, és természetesen azon, mely csapat van jobban egyben – mondta el Per Johansson.

A másik ágon a francia Metz HB a nagy meglepetésre elődöntőbe jutott Bietigheimmel mérkőzik, a német együttesnek három magyar kézilabdázója is van: Faluvégi Dorottya, Háfra Noémi és a térdműtét után gyógyuló Szikora Melinda. Reális esély Faluvégi és talán Háfra pályára lépésére van az MVM Dome-ban.

A négyes döntő programja (MVM Dome):

szombat, elődöntők

Team Esbjerg (dán)–Győri Audi ETO KC 15.00
Metz HB (francia)–SG BBM Bietigheim (német) 18.00

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában