VAR

2024.05.28. 14:30

Puhl, Kassai és a videóbíró: egyéniségek és az igazságosság (videó)

A látható légió podcast kilencedik adásának vendége az egykori FIFA-játékvezető, Szabó Zsolt volt. A magyar sípmesterrel folytatott beszélgetés során a játékvezetés, a VAR jelene és jövője, és természetesen a közelmúlt nagy vihart kavart ítéletei is szóba kerültek.

MW

Kassai Viktor játékvezető

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Szabó Zsolt 1999 és 2011 között vezetett mérkőzéseket a nemzetközi porondon, itthon hat kupadöntőn és 321 bajnoki meccsen fújhatta a sípot. Az egykori magyar bíró a VAR-ról elmondta, hogy a technika fejlődésével tökéletesedni fog, és bár akadnak vele gondok, a mérkőzések eredményei igazságosabbakká váltak – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról. A beszélgetés rögtön egy nagy port kavart szituáció kibeszélésével indult, ami a Bajnokok Ligája egyik elődöntőjében történt.

Segítség a bíróknak

A Real Madrid és a Bayern München Bajnokok Ligája elődöntő visszavágóján a lengyel játékvezető és az asszisztense nagyot hibázott, mert nem támaszkodott a VAR-ra az egyik lesgyanús szituáció megítélésénél. 

– Nem a VAR protokoll szerint járt el a játékvezető és az asszisztens. Ha a játékos lesgyanús helyzetben van, akkor az asszisztensnek nem szabad felemelnie a zászlót annak ellenére sem, ha szerinte leshelyzet volt, hanem végig kell engednie a támadást – árulta el Szabó Zsolt az ominózus esetről. Persze ne higgyük, hogy csak a klubfoci csúcssorozatában történnek vitára adó cselekmények a videóbíró használatával kapcsolatban. A Fehérvár diósgyőri meccsének az utolsó pillanatában született találat érvényességéről is megoszlanak a vélemények. Abban egyetértettek a beszélgetésben részvevők, hogy azon a mérkőzésen z egyik legjobb szakember ült a VAR-kocsiban, így valószínűleg jó döntés született a hosszabbításban – olvasható a Magyar Nemzet oldalán

Az UEFA mérkőzésein a VAR-kocsiban az operátor komoly IT-képzettséggel rendelkezik, a magyar bajnokságban viszont ezt a szerepet is játékvezetők töltik be, ami a kétesebb szituációknál akár hátrányt is jelenthet, ha gyors döntésre van szükség. De vajon a VAR tényleg segítette a játékvezetők dolgát, vagy inkább bonyolultabbá tette az ítélkezést?

Jól kell használni

Szabó Zsolt szerint a videóbíró könnyebbé tette a sípmesterek dolgát, feltéve, ha jól használják a technológiát. 

– Én mindig egy régi mérkőzést idézek fel, amikor a VAR létjogosultságát vitatják. A franciák úgy verték meg anno az íreket, hogy Thierry Henry kétszer is kézzel ért a labdához a győztes gól előtt, és ezzel ők utazhattak a dél-afrikai világbajnokságra. Ma, a VAR korában ekkora igazságtalanság nem történhetne meg – mondta a beszélgetés során Szabó Zsolt. Az, hogy menyire megosztja Európát a videóbíró használata, több példát is találunk a kontinensen. Egyes európai országokban, mint például Svédország, már nem alkalmazzák a videóbírót, s Angliában is ezt fontolgatják. Szabó  Zsolt segítségével olyan emlékezetes szituációkat is kibeszéltek a podcast résztvevői, mint a lengyel–ukrán rendezésű Európa-bajnokságon Kassai Viktor és csapatának nagy hibája, amin a magyar játékvezető karrierje is megbicsaklott. Vajon mennyi vitatott döntés lehet a nyári Európa-bajnokságon, és miben kéne fejlődnie még a videóbírós technológiának? 

– Ha megáll a játék, akkor inkább jó döntés szülessen, mint rövid idő alatt rossz ítélet – mondta el Szabó Zsolt.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában