Labdarúgás

2 órája

Topligás játékosról maradt le a magyar válogatott

A vasárnapi Nemzetek Ligája-játéknapon először lépett pályára tétmeccsen Sebastian Nanasi a svéd felnőtt válogatottban, ezzel eldőlt, hogy nem lesz magyar válogatott. A 22 éves támadó középpályás a nyáron igazolt topligába, az édesapja a magyar floorball-válogatott húzóembere volt, Marco Rossi viszont korábban arra célzott, hogy Nanasi csak viccelődhetett a magyar válogatottsággal.

MW

Sebastian Nanasi és Árni Frederiksberg küzd a labdáért a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjén a Malmö FF és a KÍ Klaksvík közötti meccsen az Eleda Stadionban

Forrás: TT News Agency via AFP

Fotó: Anders Bjurö

Sebastian Nanasi családi hátterét tavaly januárban derítette fel a Magyar Nemzet (a nagypapája Nyíracsádról származott, az apja a 2006-os vb-n szereplő magyar floorball-válogatott vezéregyénisége volt). Nanasi 2023-ban debütált barátságos mérkőzésen a svéd felnőtt válogatottban, ami azonban még nem jelentett teljes elköteleződést, ahhoz tétmeccsen kell szerepelni. Ez történt meg tegnap – olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

Rekordigazolás lehetett volna

A svéd válogatott a Nemzetek Ligája C osztályában szerepel, Jon Dahl Tomasson szövetségi kapitány pedig behívta a keretbe Nanasit, aki az első fordulóban Azerbajdzsán ellen még csak a kispadig jutott, de vasárnap az Észtország elleni hazai meccsen (3-0) a 63. percben pályára lépett, így mostantól nem lehet magyar válogatott – írta meg az Origo

Nanasi tavaly egyébként a svéd élvonal legjobb labdarúgója címet érdemelte ki, miután 29 bajnokin 11 góllal és 7 gólpasszal segítette bajnoki címhez a Malmö csapatát. 

A 22 éves támadó középpályás, aki gyakran a bal szélen játszik, most augusztusban igazolt topligába, a Ligue 1-ban szereplő Strasbourg játékosa lett. A francia klub 11 millió eurót adott érte, ezzel Nanasi minden idők ötödik legdrágább magyar futballistája lehetett volna, ennél többet csak Szoboszlai Dominikért, Dzsudzsák Balázsért, Kerkez Milosért és Szalai Attiláért fizettek valaha – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról

Nanasi a leigazolása után két nappal csereként már debütált is a francia élvonalban, a második meccsén a Lyon ellen pedig már kezdő volt és gólt is szerzett.

A válogatottal nem lehet viccelődni

Tavaly januárban Nanasi édesapja nyilatkozott a Magyar Nemzetnek, ő azt mondta, hogy a magyar válogatottól, az MLSZ-től nem keresték a fiát. A szövetségtől azt az információt sikerült megtudni, hogy az MLSZ utánpótlásedzői egy ideje figyelemmel követték Nanasi fejlődését. Maga a játékos is megszólalt tavaly januárban a közmédia megkeresésére, s elmondta, ha hívnák a magyar válogatottól is, akkor át kellene gondolnia a helyzetét. 

A következő esemény Marco Rossi nyilatkozata volt, ami a lényegét tekintve el is döntötte a Nanasi-ügyet, a hangvételből ugyanis kiérződött, hogy a szövetségi kapitány nem számol vele.

– Ami Nanasit illeti, oda kell figyelnünk. A múltban akadt néhány játékos, akinek volt lehetősége arra, hogy a magyar válogatottat válassza, amit ezek a labdarúgók a saját maguk reklámozására fordítottak. Méghozzá azért, hogy meghívót kapjanak attól az országtól, amelyben futballoznak. De velünk nem lehet viccelődni. A magyar válogatottal nem lehet viccelődni – húzta alá Rossi. Ezután a svéd sajtóban szembesítették Nanasit ezzel a nyilatkozattal.

– Annyit mondtam, hogy egyetlen ajtót sem zártam be magam mögött. De az igazság az, hogy Svédország hívott, Magyarország viszont nem – zárta le a kérdést a középpályás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában