Rövidpályás úszó-vb

2 órája

Wladár Sándor: a cél ezúttal is a valaha volt legjobb világbajnokság megrendezése

Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnöke kijelentette, a decemberi rövidpályás világbajnokságon is az a célja a szervezőknek, hogy minden idők legjobb eseményét rendezzék meg.

MW

Képen: Kós Hubert és Milák Kristóf

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Árvai Károly

Sose akarjuk lejjebb adni, a cél a »best ever«, a versenyzőktől, a közönségtől, a nemzetközi szövetségtől

– nyilatkozott a MÚSZ vezetője a hétfői sajtótájékoztatón, amelyet 100 nappal a világbajnokság előtt tartottak. Wladár Sándor megjegyezte, 2017 óta ez lesz a 12. világverseny, amelyet a szövetség jelenlegi csapata szervez. Hozzátette, ezzel meglesz a „vizes Grand Slam”, azaz a nagymedencés felnőtt és junior világbajnokság, valamint a rövidpályás világkupa mellett a rövidpályás világbajnokság is. 

Azért szervezhettük meg ezeket a versenyeket, mert Magyarországnak különleges viszonya van a sporthoz

– mondta az elnök, kiemelve a kormány támogatását és a magyar szurkolók által teremtett hangulatot.

240819_1014_DCS
Wladár Sándor
Fotó: Dömötör Csaba / Forrás: Nemzeti Sport

Az elnök hangsúlyozta, 

a világbajnokságon leginkább a párizsi olimpián döntős sportolóktól, az ötkarikás aranyérmes Kós Huberttől és Milák Kristóftól, a negyedik Németh Nándortól, vagy éppen a rövidpályás specialista Szabó Szebasztiántól várják a legjobb egyéni eredményeket. 

A csapatot a novemberben sorra kerülő kaposvári országos bajnokságot követően jelölik ki. Schmidt Gábor, a Honvédelmi Minisztérium (HM) sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkára felhívta a figyelmet: 

a mostani lesz az első olyan magyarországi úszó-világbajnokság, amelyre azután kerül sor, hogy már ismertté vált a World Aquatics Budapestre költözése.

„Bátran kijelenthetjük, hogy ezzel a magyar főváros a világ egyik legfontosabb vizes központjává lépett elő” – jelentette ki.

A sajtótájékoztatón részt vett Brent Nowicki, a Nemzetközi Úszószövetség ügyvezető igazgatója, aki elmondta, a 2017-es és a 2022-es magyarországi vb hatalmas siker volt. 

A Duna Aréna az a helyszín, ahová a világ úszócsaládja már hazajön, a világ egyik leggyorsabb medencéjét építették meg, amelyet az úszósportért rajongó nézők ezrei vesznek körül minden egyes nagy eseményen. Nem véletlen, hogy a legjobb versenyzők csak szuperlatívuszokban beszélnek Budapestről

– fogalmazott Brent Nowicki. 

A vb nemzetközi nagykövete Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó lesz. 

Mindig is szerettem a rövidpályás versenyeket. Egy kicsit másképp kell felkészülni rá, sokkal nagyobb szerepe van a rajtnak, a fordulóknak és a víz alatti munkának is. Ezek a viadalok voltak azok, amik felhívták a figyelmet arra, mennyi munkát kell ezekbe a dolgokba is belefektetni

– fogalmazott a már visszavonult klasszis, aki jelezte, az olimpia évében sokan nem állnak le a játékok után, hanem csak december végén tartanak szünetet, így véleménye szerint sokan jó formában érkezhetnek majd Budapestre. Szántó Dávid, a vb szervezőbizottságának ügyvezetője elárulta, az esemény mottója a Hold Your Breath (Tartsd vissza a lélegzeted) lesz. Hozzátette, az eseményre már elindult a hivatalos jegyértékes, a belépőkhöz 1200 és 12 000 forint között lehet hozzájutni. 

A szervezők 2024 belépőt oktatási intézményeknek és gyerekekkel foglalkozó jótékonysági szervezeteknek ajánlanak fel. Az egyik ilyen intézmény a Kaffka Margit Általános Iskola, amelynek intézményvezetője, Bekényi Ádám elmondta, fantasztikus lehetőség ez a gyerekek számára, hiszen testközelből ismerhetik meg azokat a sztárokat, akiket például a párizsi olimpia alatt a televízióban láthattak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában