Digitália

2 órája

Különös kopogást hallanak az űrállomáson rekedt amerikai űrhajósok (videó)

Barry Wilmore űrhajós segítséget kért a NASA-tól, hogy derítsék ki, mi okozza a szonárszerű hangokat.

MW

A képen a Boeing Starliner

Forrás: NASA

Mint megírtuk, a nyolc napra felküldött Boeing Starliner űrhajósai az űrszonda meghibásodásai miatt a Nemzetközi űrállomáson rekedtek és a jelek szerint csak a jövő év elején, 2025-ben tudják őket hazahozni.

Ugyan a Boeing botrányosan teljesítő űrkapszulája szeptember elején visszatér a Földre, de utasokat nem fog szállítani. Barry Wilmore és Sunita Williams február elejéig a Nemzetközi Űrállomáson marad.

A hétvégén ráadásul egy furcsa hangra lettek figyelmesek, ami a Starliner belsejéből jött és segítséget kértek a NASA földi irányítóközpontjától. A NASA Space Flight fórum egyik tagja rögzítette és az alábbi videón meg is osztotta a beszélgetést. A különös, kongó hang is hallható.

A felvételen Wilmore arról számol be, hogy

a Starliner belső hangszórójából ismétlődő kopogó hang hallatszik,

amelyet a houstoni irányítócsapattal is meg akart osztani. A felvételen folyamatosan ismétlődő zajt a NASA egyik munkatársa „szonár pinghez” hasonlítja. Bár a furcsa hang forrása egyelőre ismeretlen, mind Wilmore, mind a földi személyzet nyugodtnak tűnt, nem mutattak aggodalmat a jelenség miatt – írja a The Verge alapján a vg.hu.

A Boeing Starliner a jelenlegi terv szerint szeptember 6-án válik le az ISS-ről, automatikusan és legénység nélkül tér vissza a Földre. Eredetileg Wilmore és Williams is a fedélzeten lettek volna a leváláskor, de ők kénytelenek az ISS-en maradni a következő év elejéig. Ez az esemény rávilágít arra, hogy az űrkutatásban még a legapróbb, rejtélyes hangok is felkeltik az érdeklődést és azonnali vizsgálatot igényelnek – az eset további fejleményeit a NASA figyelemmel kíséri.

Az űrhajósokat jövőre nem a Boeing hibás eszköze fogja hazahozni, hanem

a SpaceX űrhajója szállítja majd a Földre,

miután a Boeing a mai napig nem tudta a Starliner hibáját megjavítani – a Starliner 28 hajtóművéből 5 ment tönkre az út alatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!