Bulvár-celeb

2 órája

Szorul? Nem nyílik? Mutatjuk, mire jó még a sörnyitó a palacknyitáson kívül

Többet ésszel, mint erővel - ez a konyhában is igaz.

MW

Szokatlan, de hatásos megoldás is van a "szorulásra"

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Gyakran okoznak kellemetlen perceket a befőttesüvegek, a felnyitásuk ugyanis nem mindig egyszerű a bennük lévő vákuum miatt. Sokszor vért izzadunk, mire sikerül az üveg tartalmához hozzájutni. Ilyen esetekben leginkább a klasszikus, késes megoldás szokott sorra kerülni: egy tompa kés hegyével addig feszegetjük a csavaros fedő szélét, amíg meg nem halljuk azt a bizonyos szisszenést.

A következő praktika is hasonló elven működik, csak itt kés helyett sörnyitót használunk. Alkalmazása pontosan ugyanúgy történik, mint a sörösüvegnél, de most nem a kupakra, hanem a befőttesüveg oldalához illesztjük, mintha csak fel szeretnénk bontani. Ezután óvatosan felfelé kell feszegetni a tető oldalát addig, amíg el nem illan a vákuum. Egyszerűbb és sokkal biztonságosabb eljárás ez, mint a késsel való feszegetés vagy szurkálás.

Ha a feszegetés hatására eldeformálódik a befőtt fedele, akkor egy újabb befőzéshez már nem érdemes felhasználni, mert nem biztos, hogy száz százalékosan fog zárni - írja a Mindmegette. 

Miért szorul rá a fedél a befőttesüvegre? 
A befőtteket a legtöbb esetben akkor zárjuk le, amikor a tartalmuk még meleg. Amikor elkezd kihűlni, a levegő összehúzódik, vákuumos steril környezet alakul ki, amelynek a hatására nem tudnak elszaporodni a baktériumok.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!