Rangos elismerés

2 órája

Átadták a Honthy-díjat a Budapesti Operettszínházban

Hét kategóriában adták át a Honthy-díjat, a Budapesti Operettszínház és Eleni Korani művészettörténész által közösen életre hívott elismerést hétfőn a teátrumban – közölte az MTI.

MW

A díjat minden színházi évad lezárását követően ítélik oda az évadban végzett kiemelkedő munka elismeréseként

Forrás: Budapesti Operettszínház Facebook-oldala

Az elismeréseket a 2017-2018-as évadtól a Honthy-díjat odaítélő bizottság minden színházi évad lezárását követően ítéli oda a Budapesti Operettszínház művészeinek és munkatársainak az évadban végzett kiemelkedő munkájuk elismeréseként. A díjátadón jelen volt Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára. 

Az elismeréseket Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, valamint a Honthy-díj bizottság képviseletében Eleni Korani és Molnár Zoltán adta át. 

A 2023-2024-es évadban az év férfi főszereplője Dolhai Attila lett a Carmen című előadás García késdobáló szerepért. A női főszereplő díját Dancs Annamária kapta a Carmen előadásban a címszereplő alakításáért. 

A legjobb férfi karakterszereplőnek Erdős Attilát választották Az Orfeum mágusa című előadásban Lazarovits Zdénkó bácskai mágnás megformálásáért, a női karakterszereplő Széles Flóra lett, aki a Carmenben Katarinát, a polgármester lányát játszotta. Az évad alkotója díj elismerést Berzsenyi Krisztinának ítélte a bizottság Az Orfeum mágusa jelmezeinek tervezéséért, a Backstage díjat pedig Bodor Ákos világítástervező, fővilágosító-helyettes vehette át. 

Idén posztumusz Honthy-díjat is odaítéltek, a júniusban elhunyt színésznek, operett- és operaénekesnek, Vadász Zsoltnak, akit azóta a Budapesti Operettszínház örökös tagjának választottak.

 A díjat özvegye, Lukács Anita vette át Kiss-B. Atillától. 

Az eseményen a főigazgató bejelentette, hogy az eddigi raktárszínházat Lehoczky Zsuzsa Kisszínpadnak nevezik át a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar színművésznő tiszteletére. 

A Honthy-díj a Budapesti Operettszínház, valamint a magán- és vállalati szféra együttműködésében, Eleni Korani művészettörténész, az Ernst Galéria tulajdonosa által kezdeményezett elismerés. Az alapítók és a díjat odaítélők fontosnak tartják ösztönözni a magyar nemzeti operettjátszás hagyományainak Honthy Hanna szellemi örökségéhez méltó folytatását, a nemzeti dalszínház méltóságának reprezentálását, a színházban folyó művészeti munka minél szélesebb körben történő bemutatását mind a hazai, mind a nemzetközi nyilvánosság előtt. A díj egyedi kisplasztika, amely egy női fejet mintáz. A kisplasztikát Ernst Wastl, a budapesti Ernst Galéria névadó társtulajdonosa tervezte.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában