Varázslatos technika

2020.02.13. 13:30

Papírból varázsolt fonott alkotások Velencén

Olyan, mint a vessző, mégsem az – könnyebb vele a munka, mert a szálakat papírból sodorják – meséli Gulyás-Szabó Judit velencei papírfonó, aki varázslatos alkotásokat készít ezzel a különleges technikával.

S. Töttő Rita

Gulyás-Szabó Judit papírfonó, szívének egyik legkedvesebb alkotásával, a babával

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Gulyás-Szabó Judit Velencén él és a papírfonás varázslatos technikájával dolgozik évek óta. – Különböző újságpapírokból rudakat tekerünk fel, amelyre egyébként tökéletes a Fejér Megyei Hírlap is – mondja mosolyogva a hölgy, s mutatja is a szívószálhoz hasonlatos, de annak anyagánál lényegesen „engedelmesebb” szálakat.

Gulyás-Szabó Judit papírfonó, szívének egyik legkedvesebb alkotásával, a babával
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Nyers és festett változata egyaránt megtalálható nála, s mint mondja, bizony ez az anyag is csak akkor igazán engedelmes, „ha ő is úgy akarja” – mármint a papír. – Készítettem már csigabigát, kosarakat és kutyát is a Fejér Megyei Hírlap anyagából – vallja be, hiszen előfizetője a lapnak, melyet olvasás után újrahasznosít.

Judit örömmel és elmélyülten készíti alkotásait a papírból sodort szálak segítségével, ám, mint kiderült, számára ez most még „csak” hobbi. – De jobban szeretném, ha főtevékenység lenne – meséli el szíve vágyát, amelyre joggal tart igényt, tekintve, milyen különleges és valóban értékes minőségi alkotásokat tudhat magáénak. De nem csak dísztárgyak kerülnek ki a keze alól: készít ékszereket – gyűrűt és karperecet – is papírból, amelyek igazán természetes és mégis tartós darabok.

Számos alkotást készít hírlapból sodort szálak segítségével is
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

– Öt éve foglalkozom papírfonással, a technikát pedig az interneten tanultam – mondja, nem titkolva, hogy az egyik, 16 ezer fős, papírfonással foglalkozó tematikus közösségi csoport adminisztrátora is egyben. Erre a típusú alkotásra tehát igen nagy az igény, a kreatív alkotók számára ez egy igazán különleges lehetőségeket biztosító, mégis könnyen beszerezhető alapanyaggal dolgozó művészeti ág.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában