Egészséges életmód

2023.03.05. 20:00

Böjt idején sem árt odafigyelni a táplálkozás részleteire!

A böjtölésnek többféle fajtája és célja van. Tudatosan böjtölni vallási, spirituális, politikai vagy egészségügyi okokból szoktak. Orvosi szempontból a böjt 16 órával az utolsó étkezés után kezdődik. A böjtölés egyik jellemzője nem csak a visszafogottabb mennyiségek fogyasztása, de bizonyos ételfajták elhagyása is.

Borsányi Bea

Fotó: Shutterstock

Ma már kevesen vannak, akik vallási okokból böjtölnek – húshagyó keddtől húsvétig tart a nagyböjt időszaka a katolikus egyházban -, sokkal inkább a méregtelenítés miatt szoktak időszakonként tisztítókúrát tartani azok, akik fontosnak tartják a szervezetük formába hozását. Böjt idején általában a húst, a tejterméket és tojást zárják ki az étrendjükből a böjtölők. 

Manapság egyre többen követnek olyan sajátos étrendeket is, amelyek teljes mértékben kizárnak bizonyos élelmiszerfajtákat. Ilyen pl. a paleo, a vegetárianizmus vagy az egyre népszerűbb vegán étkezés. Legyen szó azonban akár néhány hetes böjtről, akár valamilyen más mentes-diétáról, nem árt tisztában lenni azzal, mivel pótolhatjuk azokat az ásványi anyagokat és vitaminokat, amelyek az egyes élelmiszerfajták megvonása miatt nem, vagy csak a szükségesnél kisebb mennyiségben jutnak a szervezetünkbe. 

A nem megfelelően összeállított étrendben – legyen szó a vegetáriánus étrendi formák bármelyikéről - a fehérjék, az omega-3 zsírsavak, a B12-vitamin, a vas, a cink, a jód, a D-vitamin és a kalcium bevitele hiányos lehet. Szerencsére ma már igen széles választékban állnak a rendelkezésre olyan élelmiszerek, amelyekkel helyettesíthetjük a megvont ételfajtákat és pótolhatjuk a kieső összetevőket. Ilyenek lehetnek pl. a hidegen sajtolt növényi olajok, a tofu, a chia mag, a lenmag, az utifűmaghéj vagy a növényi italok.

Ugyanakkor a mennyiségre is oda kell figyelni és ez esetben sem mindegy, hogy milyen diétát tart az ember. Csak egy példa! A dietetikusok szerint vegán étrend esetén naponta a következő mennyiségeket kell elfogyasztani: 7 adag kenyér, gabonamagvak, cereáliák, 2 adag hüvelyes, 3 adag zöldség, 2 adag gyümölcs, 1 adag olajos magvak, 2 adag dúsított szója-, vagy magital, 3 adag hozzáadott cukor, 2 adag hozzáadott zsiradék, olaj. Azonban ezek a mennyiségek és persze az élelmiszerfajták is étrendenként eltérők. 

Ha meg akarják ismerni a részleteket, keressék meg a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének Okostányér elnevezésű táplálkozási ajánlását, melyben az ismereteken felül gyakorlati tanácsokat is kaphatnak ahhoz, hogy étrendjük változatos, tápanyagban gazdag legyen!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában