Egy véradó három életet menthet meg!

2024.02.16. 19:30

Négy helyszínen várják a véradókat Fejérben: Dunaújvárosban, Móron, Sárbogárdon és Székesfehérváron

Immáron tizedik alkalommal szervez Civil Véradást Fejér megyében a Fejér Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ. Erről tartott sajtótájékoztatót február 15., délelőtt a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke, Molnár Krisztián és az Echo Innovációs Műhely elnöke, Zugor Zsuzsanna a Megyeházán.

Déri Brenda

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A véradásra február 20. és 28. között kerül sor, méghozzá négy helyszínen: február 20-án Dunaújvárosban a Dunaújvárosi Vérellátóban, február 22-én Sárbogárdon a József Attila Művelődési Házban, február 23-án Móron a régi mozi épületénél és február 28-án Székesfehérváron a Fehérvári Civil Központban.

Molnár Krisztián hangsúlyozta a véradás az egyik legnemesebb cselekedet, amit egy ember tehet.

– Az önkéntesség és az önzetlenség egyik legszebb megnyilvánulása. Éppen ezért nagyon köszönöm a Civil Központnak, hogy évről évre partnerek abban, hogy Fejér megyében is segíteni tudjunk. Arra biztatok mindenkit, aki egészséges és szeretne segíteni, hogy menjen el a négy helyszín valamelyikére és adjon vért. Jómagam a tervek szerint 28-án itt, Székesfehérváron fogok –.

Zugor Zsuzsanna Molnár Krisztiánhoz hasonlóan elmondta, hogy a véradás a szolidaritás jele. A véradók megbecsülése pedig mindennél fontosabb, hiszen már egy véradó három ember életét mentheti meg.

– Évente két olyan alkalom van, a februári és a szeptemberi időszak, amikor a civil központok országos hálózata véradást szervez az ország 19 megyéjében. Ebben az időszakban a civil szervezeteket és a lakosokat várjuk. Fontos azonban még tudni, hogy a véradó helyszínekre irányítottan is lehet érkezni, tehát a véradó eldöntheti, hogy az általa felajánlott vért ki kapja. Ehhez viszont szükség van annak a nevére és TAJ-számára, akinek felajánlja – fejtette kis Zugor Zsuzsanna.

Hazánkban egyébként a biztonságos betegellátáshoz naponta nagyjából 1600 véradóra van szükség. A tavalyi évben Fejérben 309 fő adott vért.


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában