Segítség, negatív hozadékkal

2024.06.02. 15:30

Használ vagy árt a gyereknek a digitális média térnyerése?

A digitális média azontúl, hogy hatalmas segítséget jelent a mindennapokban számos negatív hozadékot is magában hordoz, amelyek hatásai már kisgyermekkorban jelentkezhetnek. Erről beszélgettünk Hal Melindával, klinikai szakpszichológussal.

Déri Brenda

Illusztráció!

Forrás: Shutterstock

A szakember rögtön azzal kezdte, hogy a digitális médiának már nem csak a nagyobb gyermekek és tinédzserek az aktív használói, hanem a kisgyermekek is. Éppen ezért nem meglepő, hogy a szorongás, a bizonytalanság és a különböző mentális zavarok már jóval korábban, a kisgyermekkorban kialakulnak. Ezt igazolja az az adat is, mely szerint a fiatalkorúak 25-30%-a mentális zavarral küzd a fogyasztói társadalmakban, amelynek egyértelműen erős befolyásoló tényezője a megnövekedett digitális tér. Egyben a személyes kapcsolatok, a kötődés és a generációk közötti párbeszéd eltűnése.

Annak érdekében, hogy ez a tendencia csökkenjen az Y generáció – 30-40 éves korosztály – szemét kell felnyitni, zömmel ők nevelik ugyanis a mai kisgyermekeket és fiatalokat, a Z, illetve az Alfa generációt. Hal Melinda szerint a helyzet javulása érdekében fejleszteni kell az érzelmi intelligenciát, növelni az együtt töltött minőségi időt, megteremteni a gyermek számára a biztonságérzetet, kialakítani a kötődést és előmozdítani az egymás iránti empátiát. Nemkülönben vissza kell nyúlnunk a hagyományokhoz, gyökerekhez, spiritualitáshoz és a mozgáshoz. A fejlődés ugyanis bio-pszicho-szociális és spirituális keretben zajlik.

Erről és még sok minden másról Hal Melinda egy csütörtökön tartott budapesti konferencián beszélt, ahol mellette felszólalt még előadóként Pöltl Ákos, közgazdász és Gellén Márton jogász. Míg előbbi arról beszélt, hogy voltaképpen hogyan váltak a hatalmas BigTech cégek és márkák termékeivé a gyermekek, addig utóbbi a jogi és etikai és bioetikai kihívásokról osztotta meg gondolatait a digitális tér és a gyermekek összefüggésében. Az ERGO civil szervezet szervezésében megvalósuló konferencia sorozat úttörő, jogi, szociológiai, közgazdasági és pszichológiai szemlélettel közelíti meg a kérdést: Hogy vannak a fiatalok? Emellett reményt keltő megoldásokat kínál szülőknek, szakembereknek egyaránt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában