Az elveszettnek hitt ütközet Piskinél

2 órája

A csatáról nem emlékszik egy kő sem, vagy mégis…? (videó)

„Mindaz, ami árva, nem kell senkinek, ahhoz én lehajolok.” – kezdi Böjte Csaba ferences szerzetes interjúnkban. És valóban, így ismerjük őt. Az árvák szerzetese kimondta, minden nemzeti eseményünk helyszínein legalább egy kereszt árulkodik az egykori tettekről, de ha már kereszt sincs, csak az enyészet, akkor a nagy tett a semmibe hull!

Nagy Zoltán Péter

A ferences rendi szerzetes lehajol mindenért, ami másnak nem kell. Így van ezzel a Piskiben lebontott obeliszk köveivel is

Fotó: Marosi Antal

A cári seregek elfoglalták Brassót és Nagyszebent, a császári csapatok Vízaknánál fojtogatták a honvédeket, s végül arattak győzelmet. Bem tábornok 1849 februárjában súlyos sérülése után Piskinél kimondta: „Ha elvész a híd, elvész Erdély!”. Ám a Bánságból kiszoruló Damjanich segítséget küldött a keleten harcoló honvédeknek. A honvédeknek egy feladata volt, megállítani Puchner Antal Szaniszló lovassági tábornok Alföld felé törő seregét.
Bár a Damjanich által küldött huszárokkal együtt hétezer magyar honvéd védte a Déva melletti kis falut, Piskit és főleg a Sztrigy folyó felett húzódó fahidat, a Puchner vezette ugyancsak hétezres reguláris sereghez a román népfelkelők tömege csatlakozott, sőt az osztrák tüzérség ereje messze felülmúlta a magyarokét. A Sztrigy bal partján védekező sáncot alakítottak ki a honvédek egy kocsma épületében, de a hajnalban támadó osztrák–román csapatok az épületet elsöpörték. A hídon öldöklő csata vette kezdetét, miközben az osztrák tüzérség szűnni nem akaró ágyúgolyózápora ontotta tovább az emberek vérét. Délutánra a honvédseregből a bihariak az Alföld felé vették útjukat, és esztelen menekülésbe fogtak. Élő ember nem tudta egybe tartani a magyar sereget, az osztrák vérszemet kapva minden erejével fokozta a tüzérségi támadást. Eközben a helyszínre ért a két székely szakasz, akik az oláh fölkelőkkel viaskodtak Dédácson, és egyesültek Czetz János honvéd tábornok katonáival. Czetz hagyta a menekülő bihariakat futni, és a székelyekkel megtámadta az osztrák–román központot. Ekkor az osztrák tüzérség robaja elhallgatott. Czetz tudta, hogy kifogytak a munícióból, és végső támadást indított a látszólag elveszett csata érdekében. Piskinél hatalmas győzelmet arattak a magyar és székely honvédek.

A csatáról nem emlékszik egy kő sem, vagy mégis…?
Az ádáz és többször is elvesztettnek hitt csatát a magyar–székely honvédek megnyerték
Fotó: MTA

Böjte Csaba mondja filmünkben, hogy erről a csatáról nem emlékszik egy kő sem, azaz talán mégis… A szerzetes gyűjtést indított, s mellé állt a Fejér vármegyei Honvédség és Társadalom Baráti Körök, erről is beszél Görög István. Nézzék meg filmünket!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában