Aszályos év

2024.07.14. 14:00

Az időjárás miatt emelkedhetnek az élelmiszerárak

Forró az idei nyár és ami ennél is rosszabb, alig esik az eső. Az ilyen jellegű időjárás miatt emelkednek a zöldség és gyümölcsárak is. – írja társoldalunk a teol.hu.

Feol.hu

Forrás: Illusztráció / pexels.com

Az időjárás miatt az egyre emelkedő átlaghőmérséklet 2035-ig évente akár 3,2 százalékponttal is megnövelheti az élelmiszer-inflációt, az általános inflációt pedig évente 0,32-1,18 százalékponttal – áll a Potsdami Éghajlatváltozási Kutatóintézet friss tanulmányában.

Az időjárás nem kedvezett a gazdáknak, a talajból hiányzik a nedvesség, nagy az aszály Tolna egyes térségében is
Az időjárás nem kedvezett a gazdáknak, a talajból hiányzik a nedvesség, nagy az aszály
Fotó: Illusztráció / Forrás:  Shutterstock

Az időjárás befolyásolja az élelmiszer-inflációt

Az időjárásnak az élelmiszer-inflációra gyakorolt hatása majdnem kétszer akkora, mint a teljes inflációé. A tudósok a legkorszerűbb klímamodellek segítségével vizsgálták meg az extrém éghajlati tényezők – mint a magas hőmérséklet és a szélsőséges esőzések – befolyását az inflációra.

Csökkentek a termésátlagok egész Európában

Két éve egész Európát erős aszály sújtotta, emiatt a termésátlagok is jelentősen csökkentek, szintén hozzájárulva az árak emelkedéséhez. Ez az elmúlt 500 évben a legerősebb aszálynak számított, amit a súlyos és tartós csapadékhiány, valamint az Európát egészen májustól októberig sújtó, ismétlődő hőhullámok sorozata okozott. 

A megfigyelőközpont a kulcsfontosságú aszálymutatók számításán, előrejelzésén és monitorozásán keresztül térképes módon mutatja be az adott időszak aszályosságát. 2022 nyarán arra mutattak rá, hogy az EU területének több mint egynegyede „riasztási” állapotban volt szeptember elején. Magyarországon ez az időszak a termőterületek 85 százalékát érintette.

Forrás: Mauthner Ilona / teol.hu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában