Milyen gyakran takarít meg a magyar

2018.05.02. 14:12

Igaz a mondás: sok kicsi sokra megy

Magyarországon egyelőre nem jellemző általánosságban a havi rendszerességű megtakarítás, a magánbefektetők 80 százaléka azonban már legalább évente egyszer gyarapítja félretett pénzét.

FMH

Már gyerekkorban érdemes elkezdeni a pénzügyi tudatosság kialakítását

Forrás: illusztráció

Az egyik bank országos felmérés keretében vizsgálta meg, mi jellemző a hazai prémium-, tehát az átlagnál magasabb tartalékkal rendelkező befektetők jelenlegi megtakarítási szokásaira és tervezett befektetési döntéseire. „Sok kicsi sokra megy – tanítjuk a gyerekeknek, pedig felnőttkorban sem kellene erről megfeledkezni. A rendszeresen félretett havi pár ezer forinttal néhány év alatt már komolyabb megtakarítást is elérhetünk” – hangsúlyozta a pénzintézet vezető munkatársa.

Már gyerekkorban érdemes elkezdeni a pénzügyi tudatosság kialakítását
Forrás: illusztráció

Jelenleg ott tartunk, hogy a takarékoskodás inkább éves szinten tapasztalható: míg a havi rendszerességű megtakarítás a befektetők negyedére jellemző, addig a befektetők 80 százaléka évente legalább egyszer tesz félre. A megkérdezettek körében a befektetési alapok, a részvények és a magyar állampapírok számítanak a favoritnak, miközben bankbetétekben alig több mint tizedük, devizabefektetésekben még ennél is kevesebb gondolkodik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában