fluktuáció

2018.08.01. 08:00

Jelentős mértékben nőttek az órabérek

Gyorsabban emelkedik a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások órabére, mint a középvezetőké, akik közt ezért nőtt a fluktuáció.

B. Kiss László

Ipari park Fehérváron: Közép-Magyarországon 1220 forint is lehet egyfizikai dolgozó órabére

Fotó: FMH

Az idei második negyedévben ezer forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére – derül ki az egyik munkaerő-közvetítő cég friss elemzéséből. Ez 13 százalékos növekedést jelent a tavalyi év hasonló időszakában tapasztalt 887 forinthoz képest. A két évvel ezelőtti helyzethez képest pedig átlagosan nem kevesebb mint 32 százalékkal nőtt az órabér. A felsőbb foglalkoztatási kategóriákban is emelkednek a bérek, bár továbbra is jóval kisebb ütemben: az egyik tanácsadó cég a megkérdezett középvezetők esetében például 4,7 százalékos bérnövekedést tapasztalt a második negyedévben az egy évvel korábbi mértékhez képest.

Ipari park Fehérváron: Közép-Magyarországon 1220 forint is lehet egyfizikai dolgozó órabére
Fotó: FMH

A fizikai dolgozók körében a szakmunkások 1041 forintos, míg a betanított munkát végzők 967 forintos átlagos órabérre számíthattak az elmúlt negyedévben. Régiók szerint azonban jelentősek az eltérek: amíg például a Dél-Dunántúlon, illetve Észak-Magyarországon továbbra is ezer forint alatt marad egy szakmunkás átlagos órabére, addig Közép-Magyarországon 1220 forintot is megkeres óránként.

A havi 500–800 ezer forint között kereső alkalmazottak esetében a béremelkedés mértéke 2017 második negyedévéhez képest átlagosan 4,7 százalék volt. Ez ugyan a tavaly ilyenkor mért 3,2 százalékos bérnövekedéshez képest érezhető javulást mutat, de figyelembe véve az infláció időközben bekövetkező gyorsulását, reálértékben továbbra sem jelent jelentősebb elmozdulást a korábbi szintről. Ennek következtében ebben a körben a fluktuációs ráta a korábbi három százalékról 4,3 százalékra nőtt: egy új munkahelyen ezek a munkavállalók akár 20-30 százalékkal is többet kereshetnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában