A szövetség is igazolja a csökkenést

2020.07.19. 08:00

Tíz százalékkal kevesebbet tankoltunk a karantén ideje alatt

A benzinkutakon mért fogyasztás a járvány ideje alatt meglehetősen lezuhant. Most a Magyar Ásványolaj Szövetség adatai is ezt a tapasztalatot támasztották alá.

Palocsai Jenő

Benzinkút. A karantén idején kevesebbet autóztunk Fotó: NN (archív)

Fotó: NAGY NORBERT

Nem kevesebb, mint 9,2 százalékkal csökkent az üzemanyag-fogyasztás az első fél évben, derül ki a Magyar Ásványolaj Szövetség szerdán közzétett adataiból. A motorbenzinből 8,6 százalékkal fogyott kevesebb, míg a gázolaj esetében 9,5 százalékos csökkenést tapasztaltak az idei első fél évben, összevetve az egy évvel korábban rögzített adatokkal. A 9,2 százalékos csökkenés mögötti számok úgy alakultak, hogy a teljes január és június közé eső üzemanyagfogyasztás több mint 1,7 milliárd liter volt, és ebből a 647 millió litert is meghaladta a tankolt motorbenzin.

Benzinkút. A karantén idején kevesebbet autóztunk Fotó: NN (archív)

A gázolaj keresettebb volt, több mint egy milliárd litert vásároltak belőle a járműtulajdonosok. Talán összefügg a járvány idején alacsony árakkal és az E10-es megjelenésével, de a drágább, prémium termékek eladása nőtt. Prémium motorbenzinből például 140 millió liter fogyott, vagyis 174 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A 95-ös motorbenzinből ugyanakkor 506 millió litert tankoltak az autósok, majdnem 23 százalékkal kevesebbet, mint a tavaly az első félévben. A prémium dízel fogyasztása meghaladta a 116 millió litert, ami 14,8 százalékos bővülés a tavalyi azonos időszakhoz képes. A nem prémium gázolaj eladása 11,8 százalékkal csökkent.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában