nagyon súlyosan érintené az önkormányzatokat

2020.11.26. 11:30

Szakmaiatlan és átgondolatlan az iparűzési adó felfüggesztése?

A Parragh László javaslata által érintett kis- és középvállalkozások nem kívántak élni véleményük kinyilvánításával. Gondolkoznak még. Egyes cégek szerint: blöff az egész! Az önkormányzatok jelentős része belerokkanna az újabb elvonásba – derült ki a magukat külön meg nem nevező városvezetők közléseiből.

V. Varga József

A kamaraelnök csak a nagyvállalati iparűzési adót hagyná meg. Ez nagy mértékű elvonás lenne az önkormányzatoktól

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Bombaként robbant a hír: Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a mikro-, kis- és középvállalkozói szektorban az iparűzési adó teljes elengedését javasolja a kormánynak 2020-ra és 2021-re, ágazattól és árbevételtől függetlenül. A javaslat a további, önkormányzati hatáskörbe tartozó adónemek (például kommunális adó, ingatlanadó, idegenforgalmi adó, építményadó) mértékének befagyasztását is kéri. A kamarai elnök csak a nagyvállalati iparűzési adót hagyná meg.

Az önkormányzatokat érintő helyi iparűzési adó egyéves felfüggesztése azt jelentené: megszűnne az 1990. évi rendszerváltás mint az önkormányzati rendszer létrehozásának egyik alapértéke – áll a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnökségének állásfoglalásában.

Kitérnek arra is: a helyi önkormányzatok mintegy 1000 milliárd forint iparűzési adót szednek be évente, ebből 800 milliárd forintot az önkormányzatok törvényben előírt kötelező feladataira, a közszolgáltatások üzemeltetésére, működtetésére fordítanak. Amennyiben az iparűzési adó felfüggesztése (törlése) miatt ez a finanszírozás ellehetetlenül, az önkormányzatokat érintő bevételkiesés miatt a magyar államháztartásnak kell helytállnia, a közszolgáltatások működési kiadásait az államnak kell fedeznie a központi költségvetés terhére.

Amint Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke kifejtette: az országos szövetség szerint ez nem lehet cél, a helyi önkormányzati rendszert is létrehozó rendszerváltás nem ezt fogalmazta meg. Ezért Parragh László javaslatát visszautasítják.

A kamaraelnök csak a nagyvállalati iparűzési adót hagyná meg. Ez nagy mértékű elvonás lenne az önkormányzatoktól
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Szakmaiatlan, átgondolatlan és rossz – a javaslatra így reagált Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. Az iparűzési adó felfüggesztésének javaslata teljesen ellehetetlenítené a településeket, és óriási károkat okozna mindazoknak, akik számára az önkormányzatok munkája a létminőség fontos része.

Egyes vélemények szerint ez az egész az utolsó tőrdöfés lenne az önkormányzatoknak.

Sinkó Ottó véleménye

Mindezekkel kapcsolatban Sinkó Ottó, a Videoton társ-vezérigazgatója markáns véleményének adott hangot: nem támogatja az iparűzési adó átmeneti felfüggesztését, mert nem rászorultsági alapon történne.

Sinkó Ottó a Fejér Megyei Hírlap megkeresésére az alábbiakat közölte írásban:

– Azokat kell segíteni különböző eszközökkel, akik megsínylik a koronavírus-járványt. A kormánynak a cégek által bevezetett járványügyi intézkedések költségét kellene támogatni. Véleménye szerint a kamara elnökének javaslata két sebből is vérzik. Méltánytalanul és indokolatlanul nagy terhet ró az iparűzési adó bevételeiből élő önkormányzatokra, s nem rászorultsági alapon határozza meg, hogy ki mentesüljön az adófizetés alól, hanem egységesen adná a kedvezményt a cégeknek.

– Az iparűzési adó rendszerét egyébként régóta kritizálom és rossznak tartom, mert a veszteséges cégeket is sújtja, viszont ebbe a rendszerbe nem a járvány ürügyén kell belenyúlni, hanem átgondoltan, a teljes adórendszer, ezen belül az önkormányzati működés felülvizsgálatával kell változtatni rajta, hiszen mindez versenyképességi kérdés. Az iparűzési adót az adózási rendszer részeként kellene értelmezni – fejtette ki Sinkó.

– Tudom, hogy magunk ellen beszélek, de nem az exportra termelő vállalatok vannak leginkább bajban, melyek sokat profitálnának az adófizetés felfüggesztéséből, hanem például a szolgáltató szektor, az idegenforgalom, a vendéglátás – tette hozzá a Videoton társ-vezérigazgatója. – A kamara feladata az lenne, hogy beazonosítsa azokat a vállalatokat, szektorokat, amelyek gondban vannak, és olyan javaslatokat fogalmazzon meg, amelyek őket támogatják, ugyanis helyzeténél fogva minderről éppen a kamarának van a legtöbb ismerete.

További cégek véleménye a megyéből

A Spar se nem kisvállalkozás, se nem középvállalkozás, hanem egy nagyvállalat, így a felvetett kérdés számukra nem releváns, ezért azt kommentálni sem szeretnék – érkezett a válasz a bicskei székhelyű Spar Magyarország Kft. kommunikációs osztályától.

Fodor János, a sárbogárdi Fodor és Molnár Építőipari és Szolgáltató Kft. ügyvezetője kendőzetlenül fogalmazott:

– Az iparűzési adó felfüggesztése a magyar valóságtól elrugaszkodott ötlet. Véleményem szerint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara egész működése a kamara alapvető szellemiségétől eltérő, a tagság döntő hányadának cserbenhagyásáról szól!

– A település elengedhetetlen bevételi forrása az iparűzési adó, a város üzemeltetésének, működésének létfontosságú eleme – mondta Viplak Tibor, Enying polgármestere. – Ha nem lesz, érdeklődéssel várjuk az ötleteket, elképzeléseket: az állam miként tudja finanszírozni az önkormányzatokat.

Kutakodtunk még Fejérben északon és délen, de a megkérdezett cégek, vállalkozások nem válaszoltak kérdéseinkre, nem mondták el véleményüket, nem tárták a nyilvánosság elé álláspontjukat. Az önkormányzatok jelentős része belerokkanna az újabb elvonásba! – közölte több neve elhallgatását kérő településvezető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában