gyümölcsfa

2021.03.14. 07:25

Fagyok s bimbók – Meddig bírják, kell-e tenni értük?

A természet már láthatóan ébredezik, az apró bimbók megjelentek a fák, bokrok ágain is. A gyümölcsfák szintén elindultak az új élet útján – ám a fagy még kárt okozhat nekik. S ha lefagynak a bimbók, a termés is rossz lesz.

S. Töttő Rita

Segítséget jelenthet a faggyal szemben a fólia

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Nappal már érezhető a tavasz friss lehelete, ám az éjszakák még hűvösek, gyakran fordul mínuszba a hőmérséklet. A növények ennek ellenére már hozzák a bimbóikat, hallgatnak a természet hívó szavára, még úgy is, hogy az elkövetkezendő napokban még lejjebb mehet a hőmérő higanyszála. Az előrejelzések szerint akár mínusz 5 fok is lehet éjjel. A gyümölcsösök tulajdonosai pengeéles szemmel figyelik ilyenkor az ágacskákat, a rügyeket, amelyek lassan, de biztosan duzzadnak, pattannak. Azért, hogy ha szükséges, megvédjék őket a fagyástól.

Segítséget jelenthet a faggyal szemben a fólia
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Tőzsér Viktóriát, a Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium kertészeti szakemberét kérdeztük, mit lehet tenni, ha szükségessé válik a beavatkozás. Régóta alkalmazott módszer és a kisebb gyümölcsösökben kivitelezhető is az, ha fóliával éjszakára betakarják az ágakat. Persze mindez a nagy gyümölcsösökben nem jó megoldás, így mást kell alkalmazni. A nagyobb területeken fáklyákkal szokták melegíteni a fákat, annak füstje, hője kicsit oldja az éjszakai mínuszokat. De azért most még nem jött el az a pillanat, hogy erre szükség volna, vélekedik a szakember. Persze odafigyelni szükséges és megéri, hogy később legyen gyümölcs a fán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában