Aszály

2022.08.17. 10:49

Baljós üzenet és sürgető következmények - Korán kell kezdeni a szüretet a móri borvidéken

A növényvédelmi beavatkozások hetek óta feleslegessé váltak, mivel a szőlő a legtöbb helyen szenved a szárazság miatt. A hegyközség vezetése, követve az aszályos év megváltozott körülményeit, előre hozta a szüreti időpontokat is.

Palocsai Jenő

Forrás: Pexels

A Móri Borvidék Hegyközségének vezetője, Frey Szabolcs minden második héten tájékoztatja a szőlősgazdákat a szőlőt károsító betegségek megjelenéséről, illetve a bort adó növény nedveit szívó rovarok rajzásairól. A hegybíró legtöbbször a permetezési ciklusok rövidítésére szokta buzdítani a gazdákat, különösen, amikor felüti a fejét az Ezerjó és más borszőlők réme, a lisztharmat. Azonban, mint megtudtuk, a szárazság miatt már az ellen sem érdemes védekezni.

A szakember azt közölte: - A legtöbb fajtában megindult a zsendülés, az Irsai Olivér érésben van, hamarosan megkezdődnek a szüretek. Nagy kihívásnak érzem a szüret optimális időpontjának meghatározását, különösen mert nagyon heterogén a szőlő, még egy-egy táblán belül is. Az érettség foka, a szőlő paraméterei változatosak. Sajnos a szőlő beltartalmi értékeinek tekintetében nem sok jóra számíthatunk. Azt hiszem, jelentős kihívás előtt állnak a borászok, komolyan fel kell készülni a mustkezelésekre. Növényvédelmi szempontból továbbra is a szárazságot látom a legnagyobb problémának az ültetvényekben. Olyan mértékű vízhiányban szenvednek a borvidék ültetvényei, amit már-már katasztrofálisnak lehet nevezni. 

Mint megtudtuk, a Móri Borvidék Hegyközségének Választmánya augusztus 16-án tartott ülésén meghozta a döntést a szüreti időpontokat illetően. A vezetés fajtánként határozta meg a legkorábbi időpontokat, melyek a következőképpen alakulnak. Augusztus 17-től már szedhető az Irsai Olivér és a Zenit, és egy héttel később, augusztus 25-én lekerülhetnek a fürtök a Cserszegi fűszeres és a Rizlingszilváni tőkékről is. Az iskolakezdés napján lehet legkorábban elkezdeni a Chardonnay, a Generosa, a Királyleányka és a Leányka szüretelését, de ebbe a körbe tartozik az Ottonel muskotály, a Pinot blanc, a Sauvignon blanc, a Sárga muskotály, a Szürkebarát és a Tramini is. 

A borvidék kincse, az Ezerjó a szokásokhoz képest hetekkel korábban, már szeptember 6-án szedhető és vele jó pár közepesen későn érő fajta is, mint például a Zöldveltelini, vagy a kékszőlők jelentős része, köztük a Kékfrankos, a Merlot, a Pinot noir és a Syrah. A legkésőbb érő fajták, Olaszrizling, Rajnai rizling, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, melyek szürete októberben szokott történni, most már szeptember 13-án bekerülhetnek a puttonyba. 

Fontos tudni Mór, Pusztavám, Csókakő, Söréd, Csákberény és Zámoly szőlősgazdáinak, hogy az a borászati termék, ami a választmány által meghatározott szüret kezdési időpontja előtt szüretelt szőlőből készült, „Mór” névvel nem kaphat származási bizonyítványt és oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel (OM) nem hozható forgalomba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában