Szakmai nap szőlészeknek

2 órája

Gépbemutató, előadások és növényvédő szerek arzenálja

Különleges napra készülnek a Mór és Pusztavám közötti Márkushegyi dűlőben július 30-án. Szőlészetről mindent tudó szakemberek, illetve a tudni, fejlődni vágyó szőlősgazdák találkoznak, hogy megosszák tudásukat, tapasztalataikat.

Palocsai Jenő

Nagyobb szőlőterületek művelése ma már elképzelhetetlen gépesítés nélkül

Fotó: Illusztráció: Palocsai Jenő

Tavasszal pár mindenre elszánt, akár fagyos reggelekkel is dacoló ember jár csak a Márkushegyi dűlőben, metszőollót csattogtatva a kezében, hogy felkészítse a szőlőültetvényt az újabb küzdelmes évre. Aztán néha magányos gépek járnak csupán a sorok között, hogy elvégezzék a talajmunkákat, a soraljművelést vagy éppen a növényvédelmi kezeléseket. Azonban minden évben kétszer megtelik a dűlő élettel. Az egyik alkalom természetesen a szüret, a másik pedig a szőlészeknek szervezett szakmai nap.

A Frey Pince és Szőlőbirtok, a Syngenta Kft. és a Győri Agroker Zrt. együttesen tartja július 30-án, kedden azt a szakmai rendezvényt, mely már délelőtt 9:30-kor várja az érdeklődőket a móri Szent Erzsébet iskola parkolójában. A regisztrációt követően az első előadást a házigazda tartja. Frey Szabolcs szőlőtermelő a Móri borvidék növényvédelmi tapasztalatait osztja meg a megjelentekkel.

Ezt követően a Syngenta cég kísérleti területeinek bejárása következik, melynek során a gazdák megismerhetik a főbb növényvédelmi kihívásokat, melyeket a 2024-es év hozott, de lesznek újdonságok is, Horváth Tamás, fejlesztőmérnök és Hochbaum Tamás kertészeti területi képviselő tolmácsolásában.

A szakmai program talán leglátványosabb része Ostraticky szőlészeti gépek bemutató lesz, melyet Marovitz István, Győri Agroker Zrt. képviselője tart.

A tudásban gazdag, Márkushegyi dűlőben tartott program zárása egy közös ebéd lesz a szervező móri pincéjében. Frey Szabolcs kiemelte, hogy a rendezvényen előzetes regisztráció nélkül is részt lehet venni.

Frissítés:

A keddi rendezvény ugyan most is a Márkushegyen lesz, de azon belül új helyszínen, az alsó dűlőben, ami egy másik földútról közelíthető meg: Árkipusztánál tovább kell menni Pusztavám irányába, majd a vasúti átjáró előtt, az előzni tilos táblánál kell a földútra lekanyarodni (ki is lesz táblázva). Ugyan a program szerint a Szent Erzsébet iskolánál gyülekeznek és onnan együtt mennek ki a bemutató helyszínére, ha valaki mégis egyénileg indulna el, a következő link segítségével tud a helyszínre navigálni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!