Nagy mennyiségű csapadék jön

2020.07.25. 07:30

Másodfokú riasztás van érvényben felhőszakadás miatt Fejér megyében (videó)

Az ország nyugati felében több megyében másodfokú riasztásokat adott ki felhőszakadás, illetve zivatar veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délután. Az érintett területeken a következő órákban heves zivatarok lehetnek.

feol.hu

Tűzoltó irányítja a vihar után összegyűlt esővízben haladó járműveket a főváros X. kerületében, a Maglódi út és a Gitár utca kereszteződésénél 2020. június 14-én.

Forrás: MTI

Fotó: Mihádák Zoltán

Fejér megyét tekintve másodfokú riasztás van érvényben felhőszakadás veszélye miatt. Ez azt jelenti, hogy a következő órákban intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 mm-t meghaladó csapadék hullhat – tájékoztat az OMSZ.

Fotó: OMSZ

Nagy mennyiségű csapadék jöhet

Szombat éjfélig több hullámban nagy mennyiségű csapadék várható, területi eloszlása a szokásosnál jóval bizonytalanabb. Az egyik esélyes forgatókönyv szerint a Dunántúl délnyugati, déli felén lehet a legtöbb csapadék. A záporokból, zivatarokból, majd szombaton már inkább a kiadós esőből területi átlagban 30-60 milliméter becsülhető, de lokálisan 80-100 millimétert meghaladó csapadékösszeg is lehet.

Zivatarokra másodfokú riasztás van érvényben

Emellett eleinte a nyugati és az északi megyékben alakulhat ki helyenként zivatar. A késő délutáni, esti óráktól nyugat, délnyugat felől egy zivataros zóna érkezése várható, hatására a Tiszántúlt leszámítva egyre többfelé számíthatunk zivatarra, délnyugaton heves kísérőjelenségekkel. Szombat reggelre a keleti megyék nagy részére is átterjed a zivatartevékenység. A zivatarokhoz elsősorban felhőszakadás (lokálisan akár 50-70 milliméter fölötti mennyiségű csapadék), illetve viharos széllökés (60-80 kilométer/órás) és jégeső társulhat. Pénteken a délnyugaton kialakuló heves zivatarokhoz néhol akár 90 kilométer/órát elérő vagy azt meghaladó széllökés, illetve 2 centiméternél nagyobb méretű jég kapcsolódhat. Szombaton napközben, este a zivatarokat elsősorban felhőszakadás kísérheti, a viharos szél és jégeső nem lesz jellemző.

Az aktuális helyzet

A Velencei-tavi helyzetet a képre kattintva láthatják:

Pénteken este a Velencei-tónál, az M7-es autópályáról videózták ezt a hatalmas, gyönyörű villámot:

 

Ön is megörökítette a péntek esti vihart? Küldjön képet a [email protected]!

Vezető képünk illusztráció!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!